Redactie
Redactie Gezondheid 21 dec 2019

Waterpokken: zo herken én behandel je het

Waterpokken, misschien wel de bekendste kinderziekte van Nederland. Waterpokken zijn een besmettelijke, maar gelukkig ongevaarlijke, kinderziekte. Toch hebben ouders vaak vragen. Waar herken je waterpokken precies aan? En hoe behandel je het? Wij zetten het op een rij.

Soms is het lastig vast te stellen of je kind waterpokken heeft, want het ene kind heeft een paar blaasjes en rode vlekjes op het lichaam, het andere heeft er honderden. De blaasjes kunnen ook in de mond zitten en onder de luier.

Wat zijn waterpokken en hoe krijg je ze?

Al is het geen officieel genummerde ziekte (zoals de vijfde of zesde ziekte), toch hoort ook waterpokken in het rijtje van de klassieke kinderziektes thuis. Waterpokken wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Dit is zeer besmettelijk via directe aanraking, maar ook via de lucht, zelfs op grote afstand. Al voordat de eerste blaasjes ontstaan, ben je besmettelijk. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is de besmettelijkheid voorbij. Meestal duurt dit zo’n vijf tot tien dagen.

De symptomen van waterpokken

De eerste symptomen treden zo’n tien tot twintig dagen na de besmetting op. Er verschijnen roodachtige vlekjes, die in blaasjes met vocht erin veranderen. Deze blaasjes zorgen voor irritatie en jeuk. Na een paar dagen worden de blaasjes droger en uiteindelijk drogen ze uit waarna er een korstje ontstaat.Bij de meeste gezonde kinderen kan waterpokken geen kwaad. Soms hebben ze koorts en voelen ze zich er absoluut niet lekker door.

Hoe behandel je ze?

Probeer te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Dat vergroot namelijk de kans op infecties en littekens. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Knip in ieder geval de nageltjes kort, dat krabt een stuk moeilijker. Badderen en douchen is geen probleem. Het spreekt voor zich dat je de huid voorzichtig moet afdrogen of liever eigenlijk deppen.

Er bestaan genoeg middelen tegen waterpokken die je zonder recept bij de drogist kunt kopen. Een veelgebruikt merk is KidsClin, maar ook VSM heeft een speciale waterpokken spray. Een andere simpele huis tuin en keuken methode is om een havermoutbad te maken. Doe wat havermout in een dichtgebonden washandje, panty of hydrofiel doek en leg het in het warme water. Het water wordt hiervan melkwit. Je kunt je kind nu lekker in dit water laten badderen. Ook kun de plekjes nog voorzichtig deppen met het washandje. Een havermoutbad helpt de jeuk verminderen en droogt de pokken in.

Besmettelijk

Wanneer je in contact bent gekomen met iemand met waterpokken is de kans erg groot dat je zelf ook besmet bent (wanneer je nog geen waterpokken hebt gehad). Al vanaf 5 dagen voordat de eerste blaasjes ontstaan kun je al besmettelijk zijn. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is de besmettelijkheid voorbij. Meestal duurt dit zo’n 5 tot 10 dagen.

Behandeling tegen de littekens van waterpokken

De littekens die bij waterpokken ontstaan zijn vaak kleine putjes of kuiltjes. Littekencrèmes helpen hier niet tegen.Vaak worden de littekens in de loop der tijd vanzelf minder zichtbaar. Na een jaar zul je merken dat de meeste plekjes helemaal niet meer te zien zijn.

Gevaarlijk voor kleine baby’s?

Wanneer je baby in zijn eerste jaar waterpokken oploopt, is de kans groot dat hij een lichte vorm doormaakt. Dit komt door de nog aanwezige antistoffen van de moeder. Dit is op zich niet erg, alleen is de kans aanwezig dat de waterpokken nog een keer terugkomen op latere leeftijd. Heb je het gevoel dat je kind ernstig ziek is, raadpleeg dan ten allen tijde je huisarts! Het is niet ongebruikelijk dat kinderen blaasjes hebben in het luiergebied. Tussen de billen en bij meisjes op de schaamlippen. Dit kan erg pijnlijk zijn bij het plassen omdat dit prikt. Als je kindje hier veel last van heeft zou je deze plekken kunnen bedekken met een babybillenzalf, zo kan de urine niet prikken.

Zwanger en waterpokken

Wanneer je ooit waterpokken hebt gehad, krijg je dit niet nog een keer en is het dus niet gevaarlijk. Maar als je niet eerder waterpokken hebt gehad en je wordt besmet tijdens de zwangerschap, kan dat gevaarlijk zijn voor je baby. Neem dan contact op met je huisarts.

Thuisblijven?

Omdat besmetting vaak al plaatsvindt voordat de symptomen aanwezig zijn, is het niet nodig kinderen die waterpokken hebben thuis te houden. Soms zijn kinderen er echt een beetje ziek en koortsig door, dat is natuurlijk een ander verhaal. Daarbij is het zo dat iedereen toch een keer waterpokken oploopt en liefst op kinderleeftijd, dus kinderen vanwege waterpokken thuis houden is niet nodig. Er zijn echter kinderdagverblijven, scholen en crèches die eigen regels hanteren. Overleg daarom wel altijd met de instantie.

Lees ook: Kinderziekten: vlekkenparade

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Reageer op artikel:
Waterpokken: zo herken én behandel je het
Sluiten