Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Waterpret voor ouder & kind

Een leuke manier om de band tussen ouder en kind te versterken is babyzwemmen. Baby's voelen zich in het water duidelijk op hun gemak, omdat het hen aan de baarmoeder doet denken. En voor ouders is er natuurlijk niets leuker dan een kindje te zien kraaien van plezier. Maar babyzwemmen is niet alleen leuk, het is ook erg nuttig: kinderen die aan babyzwemmen hebben gedaan, zijn vaak verder in hun lichamelijke ontwikkeling, hebben een beter leervermogen en hebben meer uithoudingsvermogen. Bovendien verkleint babyzwemmen het risico op watervrees later.

Wanneer jij – of je partner – met je baby wil gaan zwemmen, is het een goed idee om ermee te beginnen als je kind rond de zes tot acht weken oud is. Wanneer jouw kind op die leeftijd onder water wordt gehouden, zal de luchtpijp zich namelijk automatisch afsluiten, zodat je baby zich niet kan verslikken. Dit reflex houdt aan tot ze ongeveer twaalf weken oud zijn. Daarna is het zeer snel weer aan te leren. Al na twee tot drie keer onder water gaan (na een teken van de ouder) went de baby hier aan en is het afgelopen met het geproest. Zwembadwater is trouwens niet schadelijk dus een keertje verslikken is niet zo erg.

Gewichtloosheid

Baby's genieten van hun gevoel van gewichtloosheid en je ziet hoe ze met hun armen slaan en met hun benen schoppen van plezier. Bij babyzwemmen wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke reflexen die de baby meekrijgt vanuit de baarmoeder. Zo is het de bedoeling dat de baby zich spontaan om gaat draaien wanneer het op de buik te water wordt gelaten. Jouw kindje wordt geleerd hoe het kan drijven en bewegen in het water terwijl jij het uiteraard vasthoudt. De band tussen moeder of vader en baby wordt versterkt, doordat ze tijdens het samen zwemmen een wederzijds vertrouwen opbouwen. De baby wordt door middel van een doordacht lesschema spelenderwijs vertrouwd gemaakt met het water. De lessen zijn erop gericht ouders en kinderen zowel de gevaren als het plezier van water te leren respecteren. Dit betekent, dat de baby's een grotere kans hebben zich te kunnen redden, mochten ze ooit in moeilijkheden komen.

Temperatuur van het water

Babyzwemmen wordt in vrijwel elk zwembad gegeven. Let er wel op dat het zwemmen onder goede, gediplomeerde begeleiding wordt gegeven. De watertemperatuur moet minimaal 30 graden Celsius zijn. Het is wel belangrijk dat jij zelf goed in de gaten houdt of je kindje niet te veel afkoelt. De lessen duren ongeveer 20 minuten. Als je merkt dat je baby het koud krijgt ga je er gewoon wat eerder uit. Neem een badjasje mee om de baby na het zwemmen lekker in te wikkelen.

Luiers

Géén luiers zeggen de begeleiders. Een luier zuigt zich vol met water, wordt topzwaar en hierdoor wordt je kindje voorover “geduwd”. Er zijn tegenwoordig wel speciale zwemluiers op de markt, die zijn perfect voor de zwemlessen.

Voordelen van babyzwemmen

  • Het geeft je kindje het vertrouwen geven in de mogelijkheden van het water
  • Het bevordert de gezondheid van je kind (sterker hartje, sterkere longen)
  • Het bevordert de motorische en sociale ontwikkeling
  • Het versterkt de band tussen ouder en kind op speelse wijze
  • Het werkt ontspannend werken voor jou en je kindje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waterpret voor ouder & kind
Sluiten