Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Waterwratjes: hoe & wat

Opeens zit je peuter helemaal onder de bultjes en in plaats van minder worden het er alleen maar meer. Help! Wat is er aan de hand? Misschien heeft je kind wel last van waterwratjes, ook wel bolhoedwratjes genoemd. Wat kun je er tegen doen en komt je kind er ooit nog vanaf?

Waterwratjes komen vooral voor onder de oksel, op de romp en op de armen en benen van je kind, soms wel met 100 tegelijk. Gelukkig heeft 'ie er zelf vaak niet zo'n last van!

Wat zijn waterwratjes

Waterwratjes zien eruit als glanzende bolvormige pukkeltjes, zijn gevuld met vocht en komen vaak voor in groepjes. Waterwratjes zijn een andere soort wratten dan 'gewone' wratten. De waterwratjes (mollusca contagiosa) worden veroorzaakt door een virusinfectie welke behoort tot het pokvirus. Door huidcontact tijdens het spelen met vriendjes en vriendinnetjes op de crèche of op school, in het zwembad of tijdens de gymles wordt het virus overgedragen. Heeft je kind al last van eczeem dan is hij extra gevoelig voor waterwratjes. 

Behandeling waterwratjes

De huis- of huidarts zal meestal adviseren om niets te doen tegen waterwratjes. Hoewel het even duurt voordat het lichaam van je kind het virus herkent (meestal een maand of 12), zal het er uiteindelijk ook zelf voor zorgen dat de waterwratjes weer verdwijnen. Juist door het verwijderen van de bultjes is de kans op littekens en pijntjes groter dan wanneer je er niets aan doet. Ook is de kans groot dat de waterwratjes na behandeling toch weer terugkeren omdat het lichaam van je kind nog geen weerstand tegen het virus heeft opgebouwd.

Wat kun je zelf doen tegen waterwratjes

Waterwratjes zijn super besmettelijk, zeker voor kinderen onder de vijf jaar (maar ook bij oudere kinderen en volwassenen kan het virus genadeloos toeslaan). Zorg er dan ook voor dat je besmetting zoveel mogelijk probeert te voorkomen.

 • Gebruik een handdoek voor je kind maar één keer en laat kinderen geen handdoek delen.
 • Was de handjes goed en houd de nageltjes kort.
 • Meestal hebben kinderen geen last van of jeuk aan de waterwratjes. Mocht je kind hier toch last van hebben, probeer dan, hoe moeilijk ook, het krabben aan de wratjes te voorkomen.
 • Is een wratje ontstoken en open? Maak het plekje dan schoon met jodium of betadine en dek af met een pleister. Laat ook de kinderen in dit geval niet samen in bad spelen en maak de badspeeltjes na een wasbeurt goed schoon. 

Tip:  Een kind met waterwratjes mag gewoon naar het kinderdagverblijf of school.

Tips van moeders tegen waterwratjes

Als je kind last heeft van waterwratjes zal je je waarschijnlijk suf googelen naar eventuele remedies. Hoewel het wetenschappelijke bewijs van onderstaande tips ontbreekt, zijn dit de adviezen die andere moeders geven:

 • Dagelijks sudocrème of talkpoeder in een dunne laag aanbrengen.
 • Je kind baden met een washandje met havermoutvlokken erin.
 • Je kind wassen met Zarqa bath en showergel (dode zee mineralen) en insmeren calendula billenzalf.
 • Gebruik van Thuja korrels/ Thujatinctuur of Thujadruppels (bekijk goed welke hoeveelheid je kunt gebruiken voor je kind).
 • Twee keer per dag de waterwratjes aanstippen met een natgemaakt krijtje.
 • Twee keer per dag insperen met Rescue-creme (van Bach-Bloesem). Vervolgens een keer of drie 20 minuten baden met met (dode) zeezoutmineralen.
 • Drie keer per dag een beetje brandnetelthee mengen met bijvoorbeeld water of wat limonade
 • Betadinescrub op de waterwratjes aanbrengen, let op dat je hierbij niet de gezonde huid aanstipt. De scrub maakt de huid namelijk erg droog.

Tip: Ook interessant: waterpokken herkennen en behandelen. 

Reageer op artikel:
Waterwratjes: hoe & wat
Sluiten