Redactie
Redactie Baby 3 jan 2020

Dilemma: geef je wel of geen speen aan je baby?

Hoe schattig is zo’n pasgeboren baby met een net iets te grote speen wiebelend in z’n mondje? Veel ouders geven hun baby regelmatig een speen, terwijl andere ouders het helemaal niks vinden. Hoe kies je nu of je wel of geen speen geeft aan je baby? En wat doet een speen eigenlijk?

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij: wel of geen speen voor je baby?

Ten eerste: wat doet een speen eigenlijk?

Een speen is gemaakt van siliconen of rubber en heeft een ronde vorm die het meest in de buurt komt van een tepel, je kindje weet ook meteen wat hij met een speen moet doen. Sommige spenen hebben een iets plattere vorm, die zijn goed voor de ontwikkeling van de kaak en het gehemelte. Er zijn zelfs spenen die er echt mooi uit zien, in poederachtige kleuren en minimalistische vormen. En er zijn genoeg mooie doekjes of knuffels die aan de speen gehangen kunnen worden, zo raakt je baby ‘m minder snel kwijt. Kijk of je een speen kan vinden die gemaakt is van natuurlijk materiaal en BPA en PVC vrij.

De voordelen: #1 voldoen aan de natuurlijke zuigbehoefte

Baby’s hebben een natuurlijke zuigbehoefte en om daaraan te voldoen kan je een speentje geven. Sabbelen op een speentje troost je baby, het maakt hem weer rustig en hij valt er ook graag mee in slaap. Een speen schijnt ook stress te verminderen bij je mini.

Voordeel van een speen #2: verkleint de kans op wiegendood

Hoewel het niet bewezen is, schijnt een speen de kans op wiegendood te verkleinen volgens de website Veiligheid.nl. Dit zou komen doordat een kindje door zijn speen minder snel met zijn neus en mond op het matras ligt en het ook sneller zijn hoofdje leert draaien om niet op zijn speen te liggen. Het zuigen op een speen zorgt er ook voor dat de tong meer naar voren komt te staan wat de luchtwegen vrijhoudt. Daarnaast draait een baby met een speen minder in bed en houdt het zijn neus vrij om te ademen.

Voordeel #3: het geeft je baby troost

Het geeft je baby troost, dus bij een huilbui zonder aanwijsbare reden, kan een speen heel handig zijn. Je baby is dan snel weer rustig en voelt zich veilig en getroost door zijn speentje.

Voordeel #4: beter dan duimen

Een speentje geeft minder druk op de tandjes dan bij duimen en heeft dan ook uiteindelijk geen negatief effect op het toekomstige gebit van je kindje. Dit in tegenstelling tot duimen, daarbij verandert de kaakstand blijvend. Ook is een speen makkelijker af te leren dan duimen.

De nadelen: #1 je baby raakt in de war

Geef je borstvoeding? Dan kan je beter even wachten met een speen totdat de voeding goed op gang is. Zuigen op een speen gaat namelijk anders dan aan een tepel en anders kan de speen juist zorgen voor verwarring, omdat er geen melk uit komt.

Nadeel van een speen #2: afleren

Hoewel het niet altijd heel lastig is, moet je een speen wel afleren. Dit om gebits- en spraakproblemen op oudere leeftijd te voorkomen en op een gegeven moment vind je je kindje misschien ook wel te groot worden voor een speen. Voor kindjes die altijd een speen bij zich hebben, kan dit best heel moeilijk zijn: het is hun vertrouwde troostgever!

Nadeel van een speen #3: oorontsteking

Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat een speen een risicofactor is voor het krijgen van een middenoorontsteking. Het betekent niet dat een oorontsteking komt door het gebruik van een speen, maar heeft je kindje een speen én regelmatig oorontsteking, dan kan je eens proberen te stoppen met het speentje.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Dilemma: geef je wel of geen speen aan je baby?
Sluiten