Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Wennen aan de opvang doe je zo!

Je zwangerschapverlof zit er op en eigenlijk heb je wel weer zin om aan de slag te gaan. Maar daar sta je dan bij de crèche of de gastouder, met je kindje op je arm, een tas met extra kleertjes in je hand en een brok in je keel. Iedere moeder heeft er wel (een beetje) last van. Wil je baby wel een flesje (gekolfde) melk in plaats van de borst? Kan hij wel slapen zonder jou in de buurt? En red jij je wel zonder hem? Mama en Zo vertelt je hoe je jouw baby met een gerust hart naar op de opvang brengt.

Top opvang

Kies – ondanks de wachtlijsten – voor een (vorm van) opvang die jij helemaal ziet zitten. Als jij niet op je happy bent over de locatie of de leidsters zal je kleintje jouw ‘vibraties’ ongetwijfeld oppikken. Bovendien wil je toch gewoon het allerbeste voor je kind? Ga, indien de mogelijkheid er is, voor een kleinschaligere vorm van opvang. Je kindje krijgt daar meer aandacht een dat maakt het wennen makkelijker.

Gebruiksaanwijzing

De meeste kinderopvangcentra houden een crècheboek bij. In dit schriftje kun jij de ‘gebruiksaanwijzing’ van je kind kwijt en houden de leidsters de dagelijkse ontwikkelingen en bijzonderheden bij. Zo kun je het het crècheboek precies lezen wat je uk die dag allemaal heeft uitgespookt en of hij goed geslapen en gegeten heeft. Ook kun je erin schrijven wat er thuis is gebeurd; of hij misschien een prikje heeft gehad, of en tandjes doorkomen en meer van dat soort zaken. Wanneer je voor gastouderopvang hebt gekozen, kun je de gastouder ook vragen een dagboekje bij te houden.

Wennen

Begin op tijd met wennen. Breng je kindje – als je  voor een crèche hebt gekozen – al tijdens je verlof af en toe een ochtendje. Dan heb je ’s ochtends nog rustig de tijd, in plaats van te moeten haasten om op tijd op je werk te zijn. In het begin blijf je er misschien gewoon lekker even bij. Later kunnen jij en je baby er alvast aan gaan wennen hoe het is wat tijd zonder elkaar door te brengen.

Opa & Oma

Of ga eens een uurtje wandelen of winkelen, terwijl oma – of iemand anders die je 100% vertrouwt – op je baby past. Gaat dat goed? Laat je kindje dat eens een paar uurtjes alleen bij oma thuis. Zo zal hij sneller wennen aan een ‘vreemde’ omgeving als je straks weer aan het werk gaat.

Snif, snif…

Wanneer je de keus hebt, start dan niet met de opvang aan het einde van de herfst en het begin van de winter. Dit is dé tijd van de verkoudheid en kleintjes pikken dat nu eenmaal sneller van elkaar op. Als je kindje zich vanaf het begin al – fysiek – niet lekker voelt op de crèche bemoeilijkt dat het wennen.

Eenkennig

Als je direct na je zwangerschapsverlof weer gaat werken, zal je baby zich sneller aanpassen dan wanneer je langer thuis bent geweest. Ukken van een half jaar hebben het liefst hun moeder om zich heen en dreumesen van een jaar of één zijn vaak super eenkennig. Hou daar rekening mee bij het wennen aan de kinderopvang.

Tips

  • Het ene kind heeft langer de tijd nodig om te wennen dan de ander. Accepteer dat.
  • Maak voor je eigen gemoedsrust goede afspraken met de opvang over alles wat jij maar belangrijk vindt
  • Geef iets van thuis mee, een knuffeltje of een gedragen shirt dat naar mama ruikt.
  • Creëer een vast ritme. Binnen komen, leidster gedag zeggen, jasje uit, even knuffelen en uitzwaaien. Heb Probeer geen haast te hebben. Jouw stress slaat ongetwijfeld over op je – kleintje.
  • Je kindje zal soms even opnieuw moeten wennen. Zoals na de vakantie of als hij een tijdje ziek is geweest.
  • Voor welke aanpak je ook kies geldt: “Ken je kind!”
Reageer op artikel:
Wennen aan de opvang doe je zo!
Sluiten