Op je werk vertellen dat je een kinderwens hebt: wel of niet doen?

Hoe je relatie met je collega’s ook is, over één onderwerp is het misschien toch lastig om te hebben: je eventuele kinderwens. Sommige mensen raden het af om op je werk te vertellen dat je een kindje wil. Maar wat als de spanning van het proberen en wachten je teveel wordt?

Dan kunnen collega’s misschien net de juiste praatpaal zijn die je nodig hebt. Want op je werk spendeer je immers de meeste uren op een dag. Dan is het fijn dat je het hierover kan hebben.

Privé versus werk

Natuurlijk verschilt dit per persoon. Je werkomgeving kan enorm verschillen van je privéleven en misschien wil je deze wel graag gescheiden houden. Daarnaast zijn sommige vrouwen bang voor iets veel ergers: je baan verliezen vanwege je kinderwens.

Toch is deze angst vaak ongegrond. Sterker nog, als je kinderwens niet lijkt uit te komen en dit als een zware last op je schouders drukt, kan je werk hieronder lijden. Des te meer reden om juist hierover open te zijn.

Behalve dat vrouwen bang zijn om hun baan te verliezen, is het ook taboe om het met anderen te hebben over het niet meteen zwanger kunnen worden. Dat is een onderwerp dat we liever voor onszelf houden. Laat staan dat je dit openlijk bespreekt met collega’s, mensen die vaak toch iets verder van je af staan.

Lees ook:Denk je erover om op je werk te vertellen over je zwangerschap? Denk dan aan deze 5 punten

Je baan verliezen

Het klinkt als een situatie dat niet zomaar kan in Nederland, maar toch blijkt uit onderzoek van het Collega van de Rechten van de Mens dat 43% procent van de ondervraagde vrouwen gediscrimineerd wordt op haar werk vanwege haar zwangerschap. Niet meer dan logisch dat jij als vrouw daarvan schrikt en jou dit ervan weerhoudt om open te zijn over je kinderwens of zwangerschap.

Deze cijfers druisen eigenlijk keihard in tegen een andere werkelijkheid, namelijk dat per jaar zo’n 50.000 vrouwen een vruchtbaarheidstraject in gaan. Dat laat een enorme stempel achter op iemands leven en daarom is het eigenlijk enorm bizar dat we hier niet open over kunnen praten.

Want zou je willen werken voor een baas die jou zou ontslaan omdat je graag moeder wilt worden? Waarschijnlijk niet. Natuurlijk wil je je baan niet zomaar kwijt, maar als vrouw sta je vaak sterker in je recht dan je denkt. Dus is het belangrijk dat je voor jezelf opkomt en het taboe doorbreekt door erover te praten.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.nl

Lees ook:

Reageer op artikel:
Op je werk vertellen dat je een kinderwens hebt: wel of niet doen?
Sluiten