Redactie
Redactie Zwanger 20 feb 2020

Alles wat je wil weten over de beweging en schopjes van de baby in je buik

Heb jij de baby in je buik al gevoeld? De eerste bewegingen gaan vaak ongemerkt voorbij. Wat voel je nou precies en wanneer? En wat als de baby ineens een stuk rustiger is dan normaal of je hem helemaal niet voelt? Wat moet je dan doen? Wij hebben alles over beweging in je buik voor je uitgezocht.

Wanneer moet je wat voelen?

Trimester 1

Aan het begin van je zwangerschap zal je de baby nog niet voelen. De baby is dan nog te klein en niet krachtig genoeg voor een voelbare beweging.  Ook is er nog genoeg vruchtwater waarin je baby kan bewegen.

Hoe herken je de eerste bewegingen?

Voor iedere mama voelen de bewegingen in het begin van de zwangerschap anders, maar het wordt vaak wel omschreven als:

  • Kleine plopjes in je buik
  • Vlinders in je buik
  • Een kietelend gevoel van binnenuit
  • Of iemand die een pingpongballetje tegen je buikwand gooit

Trimester 2

De meeste vrouwen voelen de baby voor het eerst tussen de 18 en de 20 weken. Vrouwen die al een kind hebben gehad, voelen het vaak wat eerder. Zo tussen de 14 en de 16 weken. Omdat het de tweede zwangerschap is, weten deze mama’s als hoe de bewegingen voelen, waardoor ze dit  dus eerder herkennen.  Vanaf week 24 zou je je baby iedere dag een paar keer moeten voelen. Verderop in dit trimester zullen de bewegingen steeds beter voelbaar zijn, omdat de baby krachtiger beweegt.

Trimester 3

In dit laatste trimester zijn de bewegingen van je baby niet meer te missen. En houd je misschien zelfs blauwe plekken over aan het getrappel in je buik. Maar de bewegingen worden wel anders dan in de maanden hiervoor. De baby heeft minder ruimte en het zal voelen alsof  hij langs je buikwand schuift.  Rond week 32 zullen de bewegingen het heftigst zijn. Vanaf dan zullen de bewegingen minder worden. Wel moet je de baby op verschillende momenten van de dag blijven voelen. Deze momenten zullen per baby verschillen.

Wat als je de baby minder voelt vanaf trimester 3?

Ongerust of je baby wel genoeg beweegt? Check dan het volgende:

  • Ben je de afgelopen 12 tot 24 uur druk bezig geweest?
  • Heb je een harde buik gehad?

Het kan namelijk zijn dat je de bewegingen hebt gemist. Dat is helemaal niet erg. Wil je zekerheid? Bekijk dan de onderstaande tip:

Ga de aankomende 1 tot 2 uur ontspannen. Neem een warm bad of een warme douche. Concentreer je op de bewegingen in je buik. Probeer je baby ook te stimuleren door met je hand zacht tegen hem aan te duwen. Misschien schud je hem zo wakker. Mocht je niks voelen en ongerust zijn, neem dan zeker contact op met de verloskundige.

Hoe vaak moet je de baby voelen?

Geen idee hoe vaak je jouw baby moet voelen op een dag? Check hier de gemiddelde richtlijn:

  • Je voelt de baby minimaal 10 tot 15 keer over de dag verspreid als je bezig bent met dagelijkse activiteiten.
  • Ben je ontspannen? Dan voel je de baby minimaal 10 keer binnen twee uur mits je gefocust bent op de bewegingen.

Onthoud het ene kind is het andere niet. Schik daarom dus niet als jouw baby maar 10 keer op een dag heeft geschopt. Maar mocht je je zorgen maken, bel dan gerust de verloskundige.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles wat je wil weten over de beweging en schopjes van de baby in je buik
Sluiten