Sophie Nortier
Sophie Nortier | LinkedIn Baby 27 mei 2020

White noise om je baby in slaap te krijgen – is het wel of niet verstandig?

Baby’s die moeilijk slapen zijn every parent’s worst nightmare. Dus wanneer een kleintje de neiging heeft te spoken in de nachten, gaan we op zoek naar oplossingen. White noise is daar een van. Maar kan een baby ‘verslaafd’ raken aan deze geluiden? En zou dat erg zijn?

Toen men erachter kwam dat baby’s goed kunnen slapen met achtergrondgeluiden als een stofzuiger of de motor van een auto, zijn er allerlei apps en apparaten op de markt gebracht die deze geluiden simuleren. Heel handig, want dan hoef je niet ‘s nachts telkens ritjes met de auto te maken of in de lift op en neer te gaan, om je baby in slaap te krijgen.

Maar er zijn ook veel ouders die zich afvragen of het wel verstandig is om je kleintje afhankelijk te maken van dit soort geluiden.

Wat is white noise?

Misschien goed om even te beginnen met wat uitleg over white noise. We zijn gewend geraakt aan de Engelse term, maar in het Nederlands is dit natuurlijk gewoon ‘witte ruis’. Dit staat voor een monotoon geluid, zoals de ruis van een oude televisie zonder signaal. Geluiden als de stofzuiger, een föhn of de motor van een auto hebben een zelfde soort effect.

Het doet baby’s denken aan de geluiden in de baarmoeder

Baby’s blijken hier erg rustig van te worden. De reden? Het doet ze denken aan het geluid dat zij de laatste maanden in jouw buik hoorden. De constante stroom van bloed door jouw lijf en de afgezwakte geluiden van buiten door de buik en het vruchtwater heen hebben namelijk een soortgelijk effect. Dit is dus ontzettend veilig en rustgevend voor die kleintjes. Het gebruiken van dit soort achtergrondgeluiden kan daardoor helpen om je baby in slaap te krijgen.

Afhankelijk van white noise

Nu zijn er ook ouders die zich afvragen of het wel verstandig is om je kindje afhankelijk te maken van dit geluid, want wat nou als je dit een keer niet tot je beschikking hebt bijvoorbeeld?

Dr. Harvey Karp (schrijver van het boek Happiest Baby on the Block) is kinderarts en heeft zich over dit vraagstuk gebogen in gesprek met Romper.

Het is volgens Karp heel normaal dat we dit soort vaste signalen gebruiken om in slaap te vallen. Zo zijn wij bijvoorbeeld gewend aan het slapen in een bed met een hoofdkussen. Voor baby’s is dat niet anders. Het is voor hen alleen zo dat jij ze niet afhankelijk maakt van dit soort geluiden, ze waren dit in principe al door de geluiden in de buik. Het is dus absoluut niet verkeerd om deze veilige situatie voor ze te simuleren.

Leren wennen aan een nieuwe situatie

Maar het kan wel verstandig zijn om een nieuwe veilige situatie te creëren waarbij de baby in slaap valt. Baby’s leren geleidelijk aan te wennen aan vaste rituelen. Het is dus goed om bijvoorbeeld overdag de white noise af te wisselen met de normale geluiden in huis, zoals pratende stemmen of muziek. Dan wordt je kleintje langzaam aan minder afhankelijk van een white noise apparaat of -app.

Te hard geluid

Daarnaast blijkt overigens ook uit een onderzoek uit 2014, dat veel van de white noise apparaten, die speciaal voor baby’s zijn ontwikkeld, een te hard geluid produceren (meer dan 50 decibel, wat wordt aangeraden als maximum voor pasgeboren baby’s). Het is dus verstandig om, wanneer je zo’n apparaat gebruikt, deze niet te dicht bij de wieg te zetten, maar een of twee meter verderop in de kamer.

Lees ook:

Bron: Romper

Reageer op artikel:
White noise om je baby in slaap te krijgen – is het wel of niet verstandig?
Sluiten