Op wintersport met kleine kinderen: wanneer kunnen ze leren skiën?

De dagen zijn weer kort en koud en dat kan maar één ding betekenen: het wintersport seizoen is weer aangebroken! Sommige mensen skiën nooit, terwijl andere liefhebbers meerdere keren per winter gaan. Maar hoe pak je deze hobby aan als je kleine kinderen hebt?

Onze mening: het kost iets meer voorbereiding en héél veel meer geduld, maar op wintersport gaan met je kinderen en samen skiën is hartstikke leuk. Op welke leeftijd kunnen kinderen leren skiën? En hoe zorg je voor een ontspannen wintersport? Wij geven tips!

Wanneer kunnen kinderen leren skiën?

Laten we voorop stellen dat elk kind anders is. Als kinderen nog heel klein zijn, kan een wintersport op zich al zorgen voor veel nieuwe prikkels. Zodoende kan daarnaast leren skiën al snel teveel zijn. Weer andere kinderen pakken het leren van nieuwe dingen sneller op, en voelen zich sneller thuis in de sneeuw.

Het is een vaststaand feit dat kinderen die in de Alpen opgroeien, zich sneller thuis voelen op de latten. Daardoor kunnen ze soms al behoorlijk goed skiën op bijvoorbeeld driejarige leeftijd. Maar voor Nederlandse kindjes, die eens per jaar gaan skiën, is deze ervaring logischerwijs heel anders.

1 tot 2 jaar

Als je kinderen nog zo klein zijn dat ze eigenlijk pas net kunnen lopen, hoef je nog niets te verwachten van zijn of haar skikunsten. Je kan je kind al wel eens mee laten glijden op jouw ski’s, of een beetje voorttrekken op eigen ski’s of snowboard. Maar daar houdt het wel mee op. Je kind is nog te jong om echt instructies op te volgen, of om goed te snappen wat het aan het doen is. Daarnaast beginnen skilessen vaak pas vanaf 3 of 4 jaar. Op deze leeftijd is het daarom het belangrijkst dat je kind zich op z’n gemak voelt in de sneeuw en lekker veel buiten is en speelt.

3 tot 4 jaar

Vanaf deze leeftijd kan skiën voor je kind steeds interessanter worden. Vooral de wat grotere of sterkere kindjes, die al meer controle hebben over hun lichaam, kunnen al plezier beleven aan het afdalen van kleine hellingkjes in de klassieke pizza-punt.
Ook skiles kan vanaf 3 of 4 jaar worden gevolgd. Dit is aan te raden, omdat je kind leert skiën tussen leeftijdsgenootjes, en omdat je zelf dan ook een paar uur de tijd hebt om lekker de piste op te gaan!

Op deze leeftijd is het echter wel belangrijk om je te beseffen dat de concentratieboog van je kind nog erg kort is. Het kan zeker plezier hebben aan een uurtje skiën, maar kijk niet raar op als je kind daarna liever even wilt sleeën, een sneeuwpop wilt bouwen of gewoon even binnen wil spelen.

4 tot 5 jaar

Ouders van kindjes in deze leeftijdscategorie zullen gaan merken dat skiles vruchten af begint te werpen. Kinderen kunnen beter aanwijzingen opvolgen en hebben meer energie. Dit is ook een leeftijd waarop je je kind zelf mee kan nemen op een blauwe piste, en samen van skiën een echt avontuur kan maken!

6 jaar of ouders

Het grote voordeel van deze leeftijd is, dat kinderen helemaal gewend zijn aan de schoolse structuur. Kleine kinderen kunnen skilesjes soms nog eng vinden. Of ze zijn helemaal afgepeigerd na een uur. Maar jouw kind zal het vaak alleen maar leuk vinden om met andere kindjes om te gaan!

Het komt echter vanaf een jaar of 6 ook wel eens voor dat kinderen juist wat terughoudender worden met skiën. Ze kunnen zich steeds beter een voorstelling maken van de risico’s, waardoor de onbevangenheid er soms een beetje af gaat. Maak je hierover geen zorgen: je zal zien dat als jullie blijven skiën, het de volgende keer weer veel beter gaat!

Let op:

Als je zelf een ervaren skiër bent, is er niets leukers dan je eigen kind skiles geven! Zorg er wel voor dat je eigen ervaring dermate hoog is, dat je je kind niet in gevaar brengt.
Je kan je kind tussen je eigen benen in laten skiën, of hou allebei een einde van een skistok vast. Zo voorkom je dat je kind er opeens te snel vandoor gaat!

Het is ook belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de skivakantie. Vertel je kinderen vooraf waar jullie naartoe gaan, en laat eventueel foto’s zien. Vertel ze dat mensen daar naartoe gaan om te skiën, en vertel ze waarom dat zo leuk is. Zo overval je je kind niet meteen met teveel prikkels, en kan je kind langzaam maar zeker steeds meer zin krijgen in jullie vakantie.

En hoewel je zelf waarschijnlijk het liefst de hele dag op de piste staat en niet vies bent van een uitdaging, is het belangrijk om bij kinderen niets te forceren. Wintersport moet leuk zijn, en idealiter wordt het iets waar kinderen naar uit gaan kijken. Als ze geen zin meer hebben, neem dan ook pauze. En wissel het skiën af met andere leuke activiteiten in de sneeuw. Zo maak je van wintersport echt een feestje!

Lees ook:

Reageer op artikel:
Op wintersport met kleine kinderen: wanneer kunnen ze leren skiën?
Sluiten