Redactie
Redactie Baby 25 mei 2020

Wist je dat? 11 wonderlijke feitjes over baby’s op een rij

Als volleerd moeder is een baby natuurlijk helemaal niet vreemd meer voor jou, maar deze feiten over baby’s kunnen je écht nog verbazen.

Wist je dat baby’s geboren worden zonder knieschijven? Of dat ze een snor krijgen in de baarmoeder en deze vervolgens opeten? Yep, really.

11x verrassende feiten over je kleintje

1. Baby’s worden geboren zonder knieschijven

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het is echt waar. Als baby’s worden geboren hebben ze op de plaats van de knieschijven kraakbeen zitten dat erop lijkt, maar de knieschijven ontwikkelen zich pas volledig vanaf zes maanden. Nu snap je dus waarom sommige kinderen alleen met hun armen kruipen.

2. Baby’s die in mei worden geboren zijn het zwaarst

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die in mei worden geboren het zwaarst zijn. Deze kinderen zijn ongeveer 200 gram zwaarder dan andere. De zwaarste baby ooit werd in 1955 geboren in Italië: de jongen was 22,8 pond. Arme mama

3. Baby’s hebben 300 verschillende botten

In tegenstelling tot volwassenen worden baby’s geboren met 300 botten. Dat is bijna 50 procent meer dan een volwassen persoon. Tijdens de groei smelten een aantal van deze botten samen tot een aantal van 206.

4. Pasgeboren baby’s huilen niet

Huh, iedere baby huilt toch? Toch niet: baby’s kunnen inderdaad wel schreeuwen, maar ze produceren geen tranen. De traanbuisjes van pasgeborenen zijn nog niet ontwikkeld. Pas na ongeveer drie weken komen de echte tranen.

5. Een pasgeboren baby verdriedubbeld zijn gewicht in twaalf maanden

Tussen de geboorte en de eerste verjaardag van je kind neemt het gewicht met drie keer toe. In de zesde maand is het gewicht verdubbeld. Gelukkig neemt die snelle toename snel weer af, anders zou je uk als hij vijf is al 500 (!) kilo wegen.

6. Het haar van je kindje valt uit

Misschien is je kleine wel geboren met een dikke bos haar, maar het is geen garantie dat dit altijd zo zal blijven. In de eerste weken zal het haar uitvallen en vervolgens zal er nieuw haar groeien. Het kan zelfs zo zijn dat je kind eerst sluik haar heeft, maar daarna opeens prachtige krullen krijgt.

7. Baby’s krijgen een snor in de baarmoeder

Oké, dit is dus zo’n feitje waarvan je denkt: wat?! Wanneer een kindje ongeveer vier maanden oud is in je buik, krijgt hij een snor die zich in een maand tijd uitbreidt naar het hele lichaam. Deze beharing wordt lanugo genoemd. Voordat de kleine wordt geboren valt het haar vanzelf uit en eet het kind het op. Dit haar is onderdeel van de eerste poep.

8. Baby’s zijn áltijd moe

Newborns voelen zich altijd slaperig. Een kleintje is maar drie minuten alert per uur op de dag en ‘s nachts nog minder. De hersenen van een kind kunnen 60 procent van het glucoseaanbod gebruiken, dat kan verklaren waarom ze zoveel slaap nodig hebben.

9. Het lichaam van een baby is uit proportie

Dit komt je vást niet onbekend voor: een newborn met een groot hoofd. Maar wist je ook dat het lichaam voor een kwart bestaat uit het hoofd? De hersenen zijn tien procent van het totale lichaamsgewicht. Later haalt het lichaam dit gelukkig allemáál weer in.

10. Meisjesbaby’s worden ongesteld

Je meisje krijgt in de baarmoeder de hormonen van haar moeder binnen. Na de geboorte moet het kindje de oestrogeen nog kwijt. De meisjes verliezen wat baarmoederslijmvlies, geven een beetje melk en krijgen zelf een mini- menstruatie. Soms kan er zelfs wat bloed uit de tepels komen. Echt waar!

11. Baby’s lachen 300 keer per dag

Wanneer ze leren om te lachen, doen ze dit gemiddeld zo’n 300 keer per dag. Moet je nagaan: volwassenen lachen maar 60 keer per dag. Doe dus lekker mee met je kind en laat die buikspieren werken!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

momjunction.com

Reageer op artikel:
Wist je dat? 11 wonderlijke feitjes over baby’s op een rij
Sluiten