Marleen Staal
Marleen Staal Baby 13 jun 2020

Tijd voor de eerste hapjes van je baby? Zo maak je zelf gezonde groentehapjes!

De eerste hapjes komen sneller dan je denkt. Voor je het weet is je kleine toe aan vast voedsel. Natuurlijk is er altijd een scala aan kant-en-klare babyvoeding, maar als je tijd en zin hebt kun je ook zelf aan de slag. Met gezonde groentehapjes!

Na een nacht van dertig minuten slaap heb je waarschijnlijk alles behalve zin om uren met een staafmixer in de weer te gaan, maar zelf babyvoeding maken is makkelijker dan je denkt. Dat is niet alleen gezond, je weet ook gelijk wat jouw kleintje allemaal binnenkrijgt.

Eerste hapjes

Wanneer je baby vier maanden oud is zul je merken dat je kind al zin krijgt in de eerste hapjes. Als je merkt dat je kind interesse krijgt in jouw eten, kun je beginnen met de eerste oefenhapjes. Begin niet eerder dan vier maanden, want dan zijn de darmen van je baby er nog niet klaar voor.

Gezonde groentehapjes

Nieuwe smaken en texturen zijn heel spannend en daarom kun je het beste als eerste beginnen met verschillende soorten groenten en daarna wat fruit. Als je kindje acht maanden oud is, is het tijd voor echte grote hapjes en dus kun je dan het beste beginnen met zelf experimenteren in de keuken.

Maar laat je kindje ook zelf met het eten kliederen. Wist je dat de manier waarop we eten voor een groot deel bepaalt welke relatie we ontwikkelen we met eten? Extra reden om je baby eten te laten ontdekken met zijn of haar mond, maar ook handen. Geef je kind bijvoorbeeld grote stukken groente zoals een stuk wortel om mee te oefenen.

Zo ga je aan de slag

Als je zelf gezonde groentehapjes wil maken, is de eerste stap het uitzoeken welke groente en smaken goed bij elkaar passen. Dit is eigenlijk niet het moeilijkste, want check gewoon wat voor gerechten je zelf lust (een zoete aardappelstamppot met spinazie bijvoorbeeld) en pureer dit voor je kleintje.

Daarna is het belangrijk dat je de groente goed kookt of stoomt. Hoe zachter de groente, hoe makkelijker het pureren goed. Maar let wel: houd je aan de kooktijd, groente die te lang heeft gekookt verliest veel vitamines en smaak.

Pas daarnaast ook op met het toevoegen van kruiden aan het groentehapje. In het begin voeg je liever nog even niks toe. Na een tijdje, rond de eerste verjaardag, kun je met milde kruiden beginnen en bouw je het langzaam op. Je kindje moet wennen aan alle smaken, dus wees lekker creatief.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tijd voor de eerste hapjes van je baby? Zo maak je zelf gezonde groentehapjes!
Sluiten