Zo wek je oxytocine bij jezelf op tijdens je bevalling

Wist je dat je oxytocine ook zelf kunt opwekken? En dat is erg handig tijdens de bevalling!

Misschien denk je nu, oxyto-wat?! En dat is logisch, want als je niet eerder bevallen bent of zwanger bent geweest, kan het zijn dat je deze term niet kent. Oxytocine is het ‘liefdeshormoon’, ‘knuffelhormoon’ of ‘wonderhormoon’ dat vrijkomt als je gelukkig of verliefd bent, maar ook tijdens je bevalling.

Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat je bevalling goed verloopt en dat je lichaam weet wat het moet doen: weeën aanmaken zodat je baby ter wereld kan komen. Vrouwen waarbij de bevalling wordt ingeleid krijgen dit hormoon zelfs vaak via een infuus ingespoten, zo belangrijk is het voor je bevalling. Gelukkig zijn er ook veel manieren om zelf oxytocine op te wekken als je bevalt.

Oxytocine, het verlegen hormoon

Oxytocine kan je opwekken bij jezelf, maar het is een ‘verlegen hormoon’. Dat houdt in dat het niet vanzelf gaat en dat de omstandigheden voor jou veilig moeten zijn om dit hormoon aan te kunnen maken.

Zo houdt het hormoon niet van fel licht, vreemde mensen, onderbrekingen, een onveilig gevoel of kou. Het is dus belangrijk dat je gaat bevallen waar en hoe jij je prettig en veilig voelt.

Dit kan zijn thuis, in het ziekenhuis of een geboortecentrum, maar dan wel in een ruimte die sfeervol of zelfs huiselijk is.

In welke omstandigheden komt oxytocine vrij tijdens je bevalling?

Wanneer jij je veilig voelt, in een sfeervolle ruimte met mensen die je kent en waarbij je op je gemak bent, komt oxytocine makkelijker vrij in je lichaam. Door de ruimte zacht te verlichten en door mensen te laten fluisteren, behoud je die sfeer.

De meeste vrouwen zullen zich thuis, in hun eigen omgeving, het meest op hun gemak voelen en dan ook sneller oxytocine aanmaken. Wil je liever in een ziekenhuis of geboortecentrum bevallen? Dan zijn er meerdere dingen die je kan doen om het knuffelhormoon vrij te laten komen.

Oxytocine opwekken

Tips om de aanmaak van oxytocine te stimuleren (waar je ook bevalt) zijn:

  • Persoonlijke spullen meenemen en neerzetten, zoals foto’s van geliefden
  • Denken aan momenten vol liefde
  • Denken aan de baby in je buik die je bijna in je armen kan houden
  • Zorg voor zacht licht in de ruimte waar je bevalt (neem zelf wat lampjes mee naar je bevalruimte)
  • Zet een playlist op met muziek waar je blij van wordt
  • Sluit je af van prikkels, bijvoorbeeld met een slaapmasker, oordopjes of een warme deken
  • Laat je partner je een zachte massage geven
  • Beval in een bevalbad, door het warme water komt oxytocine sneller vrij
  • Het hormoon komt ook vrij bij seks, dus voel je vrij om je tepels te stimuleren tijdens je weeën
  • Stel van tevoren een bevalpan op waarin je beschrijft in wat voor omgeving je wilt bevallen en laat iemand (je partner, een doula) daar tijdens je bevalling voor zorgen

Lees ook:

Reageer op artikel:
Zo wek je oxytocine bij jezelf op tijdens je bevalling
Sluiten