Redactie
Redactie Kleuter 6 jun 2018

Zelfstandig buitenspelen: vanaf welke leeftijd?

‘Mama, mag ik buitenspelen?’ Het is een vraag die je in dubio brengt, want is jouw kind er al aan toe om zelfstandig buiten te spelen? Dit verschilt natuurlijk per situatie en kind. Maar wij zetten alvast wat handige tips op een rij.

Factoren om te overwegen

Er zijn natuurlijk een aantal factoren die je in overweging moet nemen, als je wilt besluiten of je kind eraan toe is om alleen buiten te spelen. Er is namelijk geen specifieke leeftijd waarop kinderen alleen buiten mogen spelen. De ene moeder vindt haar kind er met vier jaar klaar voor, terwijl de ander dit pas bij zes jaar heeft. Vraag je in ieder geval af:

  • Woon je in een veilige of juist drukke buurt?
  • Weet je kind wanneer hij veilig kan oversteken?
  • Begrijpt je kind het verschil tussen een kwartier of uur buitenspelen?
  • Weet je kind dat hij niet met vreemden mag praten?
  • Bij wie kan je kind terecht in een noodgeval?
  • Welke leeftijd is ‘normaal’ bij kids in de buurt?

Buitenspelen per leeftijd

4-6 jaar
Jonge kinderen hebben weinig gevoel voor gevaar. Toezicht is daarom belangrijk. Binnen een veilige omgeving, zoals een speelpleintje, kun je best wat afstand nemen om je kind zijn grenzen te laten verkennen. Of wissel af met andere moeders uit de straat, als hij met vriendjes speelt.

6-9 jaar
Op deze leeftijd weet je kind al veel beter wat wel en niet mag. Hij zal niet zo snel zichzelf in gevaar brengen, maar hij heeft wel duidelijke afspraken nodig over hoe ver van huis en hoelang hij zonder toezicht mag spelen. Een goed kinderhorloge kan helpen om de tijd in de gaten te houden.

9-12 jaar
Je kind is er aan toe om zelfstandig op pad te gaan en andere kinderen te ontmoeten. Afspraken zijn nog steeds erg belangrijk.

Een keuze maken

Of het tijd is om je kind alleen buiten te laten spelen is, kan uiteindelijk alleen jij bepalen. Vind jij dat hij er klaar voor is? Dat hij zelfstandig genoeg is en dat het veilig is? Vertrouw hierbij op je gevoel, dan zit je altijd goed.

Reageer op artikel:
Zelfstandig buitenspelen: vanaf welke leeftijd?
Sluiten