Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Baby 7 jul 2020

Zero waste: 5 herbruikbare babyproducten die wegwerpartikelen vervangen

Word jij ook gek van die overvolle luieremmer? De weg naar een zero waste leven is best lang, maar deze herbruikbare babyproducten helpen je zeker om minder afval te produceren.

Met een baby produceer je veel afval, van luiers tot knijpfruitverpakkingen. Gelukkig zijn er ook herbruikbare alternatieven op de markt voor ouders die zichzelf graag op een plastic- en afvaldieet willen zetten.

Vijf herbruikbare babyproducten

We gaan niet beweren dat het de makkelijkste optie is, want nee, dat is het lang niet altijd. Maar als je er eenmaal aan gewend bent valt het eigenlijk best mee.

1. Luiers

Met stip op één, hoe kan het ook anders, de luiers. Heb je net de vuilniszak weggegooid is de volgende alweer half vol. Wasbare luiers zijn een oplossing voor die bergen afval. Er zijn veel verschillende soorten wasbare luiers op de markt die onderling verschillen. Wil je overstappen van wegwerpluiers naar wasbare? Begin dan eens met een proefpakket, op die manier kun je verschillende merken proberen om jouw favoriet te vinden. Klinkt goed? Dan is dit proefpakket van Bababoe misschien wel iets voor jou.

wasbare-luiers-mamaenzo.nl
Bron: Bol.com

2. Zoogcompressen

Geef je borstvoeding? Dan weet je hoe die doosjes zoogcompressen er doorheen vliegen. De wasbare variant is dan een uitkomst. Je gooit ze gemakkelijk bij de rest van de was in de machine en ze absorberen minstens zo goed als de wegwerpcompressen. Bovendien voelen ze, niet onbelangrijk, heel zacht aan op de huid. Voordeel: ze zijn ook helemaal niet duur, dus je hebt de investering er al snel uit.

zoogkompressen-wasbare-mamaenzo.nl
Bron: Bol.com

3. Knijpzakjes

Je ziet ze veel in de winkel, knijpzakjes met fruit, groente of yoghurt. Makkelijk voor onderweg en bovendien vinden veel kids ze ook nog eens heel leuk. Win-win dus, nou ja, behalve dat afval dan. Gelukkig is ook hiervoor een herbruikbare versie op de markt. Je vult ze via een stevige sluiting aan de onderkant en maakt ze na gebruik eenvoudig schoon voor een volgende ronde. Kies bijvoorbeeld voor de zakjes van het merk Squiz. Die zien er ook nog eens heel leuk uit.

knijpzakjes-hebruikbare-mamaenzo.nl
Bron: Bol.com

4. Billendoekjes

Waarschijnlijk gebruik je ze niet alleen om te verschonen. Maar ook om snoeten te poetsen, handen af te vegen en oké stiekem om even de tafel af te nemen. Of te wel, je gebruikt ze veel en vaak. Wasbare billendoekjes kunnen je daarom zeker helpen om minder afval te produceren. Als je nu denkt dat je dan altijd een kraan bij de hand moet hebben, dan heb je het mis. Bij deze handige kit van Cheeky Wipes ontvang je ook twee bewaardoosjes die je kunt vullen met water. Zo heb je altijd vochtige doekjes bij de hand.

billendoekjes-wasbare-mamaenzo.nl
Bron: Bol.com

5. Boterhamzakjes

Ga je met je baby op stap en wil je iets te eten meenemen? Brood, fruit en groenten verpak je gemakkelijk in een herbruikbare foodwrap. Je vouwt de wrap gemakkelijk op en sluit hem met klittenband. Een perfect alternatief voor het old school boterhamzakje. Deze wraps van Roll’Eat zien er ook nog eens heel vrolijk uit.

herbruikbare-boterhammenzakjes-mamaenzo.nl
Bron: Bol.com

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zero waste: 5 herbruikbare babyproducten die wegwerpartikelen vervangen
Sluiten