Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een licht besmettelijke infectieziekte die voorkomt bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot ongeveer drie jaar. Je kind krijgt plotseling hoog oplopende koorts die drie tot vijf dagen aanhoudt. Vervolgens lijkt je kind genezen maar dan verschijnt de eerste uitslag. Er ontstaan kleine, lichtrode vlekjes op het lichaam van je kind, die zich soms uitbreiden naar de ledematen, het gezicht en de nek. De uitslag jeukt niet en trekt binnen één of twee dagen weer weg. De zesde ziekte gaat vaak gepaard met gezwollen klieren in de hals en op het achterhoofd.

De zesde ziekte, in officiële termen erythema subitum, dankt zijn Nederlandse naam aan de volgorde die vroeger gehanteerd werd om de diverse vlekjesziekten te beschrijven: mazelen, rode hond, roodvonk, de ziekte van Filatov-Dukes, erythema infectiosum (de vijfde ziekte) en erythema subitum (de zesde ziekte). De ziekte van Filatov-Dukes bleek echter een variant van de rode hond te zijn en kwam daarom te vervallen. De officiële Latijnse naam betekent eigenlijk niets meer dan ‘plots verschijnende vlekjes’

Hoe ontstaat het?

De aandoening wordt veroorzaakt door een virus dat zich waarschijnlijk verspreid via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes die afkomstig zijn uit de neus- en keelholte van een ziek kind. De incubatietijd – de tijd tussen het moment van besmetting en het moment waarop de eerste verschijnselen ontstaan – is tien tot vijftien dagen. De zesde ziekte is een onschuldige ziekte die spontaan geneest. Je hoeft er in principe dus niet mee naar je huisarts. De besmettelijkheid is niet groot en complicaties komen nauwelijks voor. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts opkomt, totdat de vlekken zijn verdwenen.

Wat kun je eraan doen?

Eigenlijk kun je niets anders doen dan je kind uit laten zieken. Als je baby zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kun je eventueel kinderparacetamol geven. Laat je kind verder veel drinken en koel het af in het badje of onder de douche of met een lauw washandje. Je kind hoeft niet in bed te blijven en mag ook gewoon naar buiten. Hij geeft zelf wel aan wanneer hij wil rusten. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als je kind het koud heeft of rilt, kun je het tijdelijk extra toedekken. Zorg wel voor goede ventilatie en het regelmatig luchten van je huis. Leer kinderen dat ze hun hand voor de mond moeten houden als ze hoesten of niezen en vertel bezoek van tevoren dat een je kind een besmettelijke ziekte heeft.

Wanneer naar de dokter?

Ga naar de dokter als je kind hoge koorts krijgt (boven de 40 graden) zonder andere duidelijke verschijnselen en vooral als de koorts na 48 uur niet zakt. Wanneer je het niet vertrouwt, neem dan ook contact op met je arts. Er zijn wel een aantal dingen die erop wijzen dat het verstandig kan zijn even langs de arts te gaan. Bij braken en diarree als ziekteverschijnselen naast de koorts, moet je in ieder geval je huisarts raadplegen. Ook als je baby slap en lusteloos is, niet reageert tijdens de koortsaanvallen en geen behoefte heeft aan drinken, kun je beter je huisarts om advies vragen. Stuipen vormen eveneens redenen voor alarm.

Reageer op artikel:
Zesde ziekte
Sluiten