Zeven gangen zonder stress

Redactie 7 jun 2018 Feestdagen

Met de feestdagen heb je kans dat je een enorm diner moet geven voor  je familie. Stress! Mama en Zo geeft (menu)suggesties om stressvrij al die hongerige magen te voeden.

Algemene tips

  • Geslaagde etentjes staan of vallen met een goede planning en voorbereiding.
  • Vergeet niet dat al die gasten voor jou komen. Eet dus lekker mee in plaats van driekwart van de tijd bezweet boven de pannen te hangen.
  • Wees vooral niet bang om om hulp te vragen! Dat is gezellig én stressreducerend. Bespreek wel duidelijk wie wat doet. Dit om culinaire misverstanden te voorkomen!
  • Kook niets dat je nog nooit eerder hebt gemaakt. Dit levert onnodige spanning op!
  • Kies voor hapjes en gerechten die je van te voren klaar kunt maken.
  • Sommige koks denken dat hoe langer ze in de keuken staan, hoe beter het eten wordt. Niet dus! Met de meest eenvoudige, verse ingrediënten kan vaak een indrukwekkend resultaat worden bereikt.

Amuse

Dit ‘vermaak voor de mond’ is prima –gedeeltelijk – van te voren klaar te maken.

Pruimedanten met spek, Roquefort, abrikozen of noten
• Snijd de pruimedanten met een scherp mesje in en verwijder de pitten.
• Vul de pruimen met twee hazelnoten, rol om elke pruim een plakje gerookt spek en zet het vast met een cocktailprikker. Bak de pruimen voor het serveren op een niet te hoog vuur knapperig.
• Meng genoeg verkruimelde walnoten met verkruimelde Roquefort. Roer er een beetje crème fraîche door. Vul de pruimen met dit mengsel.
• Maal in een keukenmachine gelijke delen blanke amandelen en gewelde abrikozen fijn. Breng op smaak met vanillesuiker. Vul hiermee de pruimen.
• Verkruimel genoeg hazelnoten en walnoten. Verhit in een klein pannetje enkele lepels marmelade. Roer de notenkruimels erdoor. Vul de pruimedanten met dit mengsel.


Voorgerecht

De reclame zegt het al: Een beetje van jezelf en een beetje van…

Koninginnensoep met amandelen
• 1 blik, zak of flesje kant-en-klare kippensoep
• 200 gram kipfilet
• 200 gram doperwtjes
• 1 deciliter slagroom
• 1 eetlepel amandelschaafsel
• 3 takjes peterselie

Bereid de kippensoep volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Doe de kip en de doperwtjes bij de soep en laat dit tien minuutjes zachtjes koken. Roer daarna de slagroom erdoor. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Roer de fijngesneden peterselie door de soep en strooi het amandelschaafsel erover.


Spoom

Een feestelijk extraatje in een menu is een frisse spoom.

KerstSpoom
• 500 gram appels
• 1/8 liter rode wijn
• sap van 1 citroen
• 120 gram suiker
• kaneelstokje
• Spa Appel

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Breng de appelstukjes met de wijn, het citroensap, de suiker en het kaneelstukje aan de kook en laat dit op een laag vuurtje twee à drie minuten zachtjes koken. Verwijder het kaneelstokje en pureer de moes met een staafmixer. Laat de moes afkoelen en laat het daarna in de diepvriezer half bevriezen. Versier vier hoge glazen door de randen even in appelsap te dopen en vervolgens in suiker. Schep bolletjes sorbetijs in de glazen, schenk er een scheutjes Spa Appel bij.


Hoofdgerecht

De kerstkalkoen is een ware klassieker. En omdat hij heel lang de oven in moet ideaal voor een stressvrij Kerstdiner.

Kerstkalkoen
• kalkoen van ongeveer 4 kilo
• 1,5 kilo kalfsgehakt
• 4 eieren
• 1 zwarte truffel
• 300 gram paddestoelen
• 2 eetlepels verse tijm
• 2 eetlepels verse peterselie
• borrelglaasje cognac
• peper en zout
• kruim van paar sneetjes brood.

Verwarm de oven voor op 200C. Vermaal voor de vulling het brood fijn tot kruim in de keukenmachine. Snijd of schaaf de truffel in kleine plakjes. Hou wat achter de hand voor in de jus. Snijd ook de paddestoelen klein. Meng alle ingrediënten met elkaar. En voeg peper en zout naar smaak toe. Dep de kalkoen van binnen en buiten droog met keukenpapier en vul hem met het mengsel. Vet de buitenkant in met olijfolie, eventueel met truffelaroma. Plaats de kalkoen laag in de oven. Dek hem af met aluminiumfolie. Bescherm ook de pootjes tegen te snel garen door ze in zilverpapier te verpakken. Breng na ongeveer een uur de temperatuur omlaag naar 175C. Laat de vogel minimaal vier uur in de oven staan. Verwijder het laatste half uur het aluminiumfolie voor een lekker knapperig korstje. Regelmatig royaal begieten met kookvocht.

Voor de jus het kookvocht in een sauspan mengen met gevogelte fond. Inkoken en afmaken met room of klontje boter. Ook hier wat truffel aan toevoegen voor een rijkere smaak. Ook lekker is om de jus wat aan te lengen met verse sinaasappelsap.
Lekker met aardappelkroketjes, rode kool met appeltjes en haricoverts gerold in spek.


Kaasplankje

In Frankrijk is het de gewoonste zaak van de wereld om na het diner gebruik te maken van de kaasplank. Ook in Nederland komt dit steeds meer in. Omdat zwangere vrouwen niet alle kazen mogen eten, kun je het best kiezen voor een ‘boerenklaasplankje’. Deze harde kazen mag je namelijk allemaal!

Kies voor drie à vier soorten kaas in de smaaksterkte mild tot pittig, bijvoorbeeld:
• Jonge Edammer kaas
• Maasdammer kaas
• Belegen boeren Goudse kaas
• Belegen Leidse kaas
• Oude Friese nagelkaas
• Overjarige Goudse kaas

Zorg dat de kaas minstens een uur voor het opdienen uit de koelkast is zodat de smaak beter tot zijn recht komt. Serveer bij een kaasplankje wat druiven, partjes appel, walnoten, amandelen en crackertjes. Stokbrood is echt te veel! Verwijder van te voren een deel van de kaaskorst. dat maakt het snijden gemakkelijker. Leg bij alle kazen een eigen mes. Steek een prikkertje met een ‘naamplaatje’ in de kazen.


Dessert

Na het kaasplankje moet je nog even snel de keuken in voor een zoete versnapering.

Snelle chocolademouse
• 100 gram Toblerone in stukjes
• 100 gram mascarpone
• 1 deciliter slagroom
• 1 eetlepel poedersuiker
• 2 eetlepels sterke koffie

Laat de Tobelrone au bain marie smelten. Klop de slagroom stijf. Klop de mascarpone met de poedersuiker en de koffie romig. Spatel de chocolade en de slagroom erdoor en verdeel de mousse over vier glazen. Serveer direct.


Sluitstuk

Sluit de maaltijd af met een lekkere kop koffie – voor de liefhebbers met een likeurtje – en een heerlijke bonbon. De bouchées van de Bonte Koe zijn bijvoorbeeld onweerstaanbaar!


Reageer op artikel:
Zeven gangen zonder stress
Sluiten