Redactie
Redactie Nieuws 8 jun 2018

Ziekenhuizen houden rekening met enorme toestroom NIP-test

De drie Nederlandse academische ziekenhuizen die vanaf 1 april 2017 een NIP-test aan álle zwangere vrouwen mogen aanbieden, houden rekening met een enorme toestroom. Ze verwachten dat dertig keer zoveel vrouwen zich zullen laten screenen.

Op basis van een eerdere peiling wordt verwacht dat eenderde van de jaarlijks 180.000 zwangere vrouwen massaal gaan overstappen op de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). Nu wordt er meestal nog voor de combinatietest in het eerste trimester gekozen. Bovendien zullen meer zwangere vrouwen die nu niet kiezen voor een prenatale test, juist wel kiezen voor de NIPT, vanwege de betere betrouwbaarheid.

NIPT

De NIP-test – waarbij het bloed van de moeder wordt onderzocht op afwijkingen – ontdekt in 96 van de 100 gevallen kinderen met het syndroom van Down. Robert-Jan Galjaard, klinisch geneticus van het Rotterdamse Erasmus MC, vertelt: “Voor het ontdekken van het downsyndroom is de NIPT heel precies. De combinatietest ontdekt maar 85 van de 100 kinderen. Voor Patau- en Edwardssyndroom is NIPT iets minder accuraat, maar nog altijd een stuk beter dan bij de combinatietest.”

360 testen per dag

Momenteel voeren de drie academische ziekenhuis gezamenlijk ongeveer tien NIP-testen per dag uit. Volgens Galjaard zal het aantal testen vanaf april toenemen tot ongeveer 360 testen per dag. “Dat vergt wel wat aanpassingen, maar die hebben we gedaan,” aldus Galjaard. Volgens Galjaard is er meer laboratoriumapparatuur aangeschaft en zijn er 30 extra mensen aangenomen – van laboranten tot klinisch genetici. 

Eigen bijdrage

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet al eerder blijken dat er in totaal 26 miljoen euro beschikbaar is gesteld. De NIP-test voor zwangeren wordt gedeeltelijk vergoed: zelf zul je als zwangere alsnog175 euro moeten betalen. Dit is ongeveer gelijk aan de kosten van de combinatietest. 

Tip!Lees meer overprenataal onderzoek.

Bron: AD

Reageer op artikel:
Ziekenhuizen houden rekening met enorme toestroom NIP-test
Sluiten