Redactie
Redactie Kleuter oktober 10, 2020

Maak het zindelijk worden met deze tips zo makkelijk mogelijk, voor je kleintje en jezelf

Merk je dat je kindje zindelijk aan het worden is? Bijvoorbeeld door droge luiers, aangeven dat hij moet plassen en veel interesse in het potje? Stimuleer dit dan door het je kindje, en jezelf, zo makkelijk mogelijk te maken.

Zindelijk worden is een grote stap en je mini kan dus wel wat motivatie gebruiken. Met de volgende tips maak je het je kleintje (en jezelf) zo makkelijk mogelijk tijdens dit proces.

Maak het zindelijk worden met deze tips zo makkelijk mogelijk, voor je kleintje en jezelf

1. Potje in het zicht

Zet het potje in het zicht van je kindje, of op een plek waar hij er snel en makkelijk naartoe en bij kan. Een wc-brilverkleiner met een krukje bij de wc kan natuurlijk ook, zorg er dan wel voor dat deze erop zit en dat je kleintje bij de deurkruk kan. Dan verklein je de kans op ongelukjes.

2. Trek je mini makkelijke of geen kleding aan

Makkelijke kleding is essentieel als je peuter leert om zindelijk te worden. Er is namelijk vaak enige haast geboden bij het uitkleden, omdat kleintjes vaak op het laatste moment voelen dat ze ‘nodig moeten’. Even geen kleding aan in huis is ook een goede optie.

3. Geef het goede voorbeeld

Neem je kindje elke keer dat jij naar het toilet gaat mee en laat hem dan op het potje naast je zitten. Het is niet erg als hij op dat moment niets doet, maar kids vinden dit reuze interessant en leren meer van nadoen dan van uitleg in woorden.

4. Zet je kind op het potje

Of op het toilet, op vaste tijden. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan, voordat jullie de deur uit stappen, als je kindje wakker wordt na een middagdutje of na het eten. Op die manier krijgt je kindje het ritme onder de knie en zullen ongelukjes steeds minder vaak voorkomen.

5. Gebruik luierbroekjes

Als je niet meteen all the way durft te gaan, trek dan luierbroekjes aan bij je kind. Deze kan hij zelf makkelijk naar beneden trekken als hij op het potje gaat zitten en ook gemakkelijk weer omhoog. Is hij toch te laat voor het potje, dan zit je niet met een plas op de grond, maar in het broekje dat je zo uittrekt of losscheurt.

6. Motiveer je mini

Of hij nou een paar ongelukjes heeft gehad of niet: word zeker niet boos, maar blijf motiveren. Zindelijk worden is een proces en kan best even duren, je kindje heeft jouw steun daar hard bij nodig. Dus, complimenteer en voor je het weet is die luier niet meer nodig.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen?

What to expect

Reageer op artikel:
Maak het zindelijk worden met deze tips zo makkelijk mogelijk, voor je kleintje en jezelf
Sluiten