Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

Zindelijkheid: een handig stappenplan

Nooit meer luiers verschonen – en nooit meer een peuter die rondloopt in een luier. Klinkt jou dat ook als muziek in de oren? Volgens Debby Mendelsohn, psycholoog en moeder van zes- is dat mogelijk, en zelfs eerder dan je denkt. Als je wilt kan je kind met anderhalf jaar uit de luiers zijn. Debby schreef het boek: zindelijk maken is kinderspel en speciaal voor Mama en Zo deelt Debby haar stappenplan.

1. Zet je kind op het potje

Niet alle kindje zullen direct op het potje gaan zitten wanneer je dit vraagt. Daarom is het beter om voor te stellen samen een verhaaltje te lezen of een liedje te zingen. Dit vinden de meeste kindjes wél leuk en je kindje zal met plezier op het potje zitten. Door iets samen te doen tijdens het gebruik van het potje zal je kindje het potje als iets leuks zien en ontspannen.

2. Het eerste succes

Wanneer je kindje zich ontspant doet hij iets in het potje.

Dit vind je natuurlijk geweldig, maar je wilt niet dat je kindje één keer iets doet, maar vaker. Zeg daarom iets als: 'Goed dat je in het potje hebt geplast! Stickers en andere beloningen werken niet altijd. Bovendien vinden de meeste kinderen het nog altijd het leukst wanneer papa of mama vertelt dat ze iets goeds gedaan hebben. Een beetje aandacht en tijd werkt nog altijd het beste.

Stap 3. Het potje wordt onderdeel van de dagelijkse routine

Het is gezellig om naast je kind te zitten terwijl hij op het potje te zit, maar je wilt wel resultaat zien. Daarom is het het beste je kind op het potje te zetten op de momenten dat de kans dat er wat in komt het grootst is. Deze momenten zijn: na het slapen en na het eten. Wanneer je je kindje regelmatig op het potje zet, wordt het gebruik van het potje een onderdeel van de dagelijkse routine.

Stap 4 Je kindje geeft zelf aan dat het op het potje wil

Je kindje begrijpt steeds beter dat zijn plas en poep op het potje hoort en zal ook zelf vaker aangeven dat hij behoefte heeft. Geleidelijk hoef je je kindje niet meer te herinneren dat hij naar het potje moet.

Stap 5 Je kind slaapt overdag en 's nachts zonder luier

Doordat je kindje overdag regelmatig naar het potje is geweest, zal zijn blaas ook 's nachts leeg blijven. De luier is niet meer nodig. Je kindje is volledig zindelijk.

Illustratie: Nicole Smans

Reageer op artikel:
Zindelijkheid: een handig stappenplan
Sluiten