Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Zingen met je kindje

Wie is er vroeger niet in slaap gevallen op de wijs van ‘Slaap kindje, slaap’? En wie heeft er geen goede herinneringen aan verjaardagen waarbij iedereen ‘In de gloria’ zong en bij ‘hiephiep hoera!’ alle handen de lucht in gingen? Geen wonder, want zingen maakt ons blij. Maar het heeft meer positieve effecten. Want wanneer jij zingt voor – of misschien wel mét – jouw kind, stimuleer je hem ook nog eens in zijn ontwikkeling!

Iedereen wordt geboren met gevoel voor muziek. Al voor zijn geboorte herkent een baby ritme en klanken. Al heel vroeg, zo'n 6 tot 8 weken na de geboorte, beginnen baby's te kirren en geluidjes te maken. Ze experimenteren met klanken. Deze fase wordt gevolgd door de brabbelfase, die begint bij de leeftijd van een half jaar tot 9 maanden. Maar hoe je kindje zich muzikaal ontwikkelt, is voor een groot deel afhankelijk van jou als ouder. Door al vroeg met je kind te zingen en dansen stimuleer je niet alleen zijn liefde voor muziek, maar geef je ook een positieve impuls aan zijn cognitieve ontwikkeling. Door met je kind te zingen stimuleer je zijn gevoel voor taal. Hij leert het maken van zinnen, leert te rijmen en leert het ritme van onze taal. En daarnaast leert jouw kindje onbewust om maat te houden en melodietjes te herkennen. Een goede reden om het zingen niet te beperken tot onder de douche. Voor je kind is het dan ook goed als je eens een liedje met hem zingt tijdens het badderen of aankleden. En wat is er mis met dansen door de kamer? Je wordt er zelf ook vrolijk van!

Mama en Zo Tip! Stimuleer je kind met muziek! Ontdek samen slaapliedjes, meezingliedjes en klassieke muziek in de Speelhoek van Nutrilon! Spelenderwijs leert je kind klappen, meebewegen op muziek en ontdekt hij nieuwe geluiden. Doe mee met de Speelhoek »

Cognitieve ontwikkeling

Taal is een belangrijk middel om de wereld te begrijpen. Door veel met je kind (of tegen je kind als het nog wat kleiner is) te praten stimuleer je op een actieve manier zijn taalgevoel. Belangrijk hierbij is dat je niet in ‘brabbeltaal’ met hem praat. Je kindje gaat jouw geluiden namelijk imiteren. Het zingen met de kinderen is een activiteit om de taalontwikkeling te stimuleren, ditzelfde geldt trouwens voor spelletjes met klank en geluid. Samen zingen en dansen vindt hij waarschijnlijk fantastisch. Dansen is voor hem een hele goede manier om controle over zijn lichaam te krijgen en te leren zijn bewegingen te coördineren. En zingen levert een flinke bijdrage aan zijn taalontwikkeling. De combinatie van ritme, melodie en herhaling heeft een flinke aantrekkingskracht op kleine kinderen. Door liedjes te leren en rijmpjes te maken, leert je kind hoe zijn taal in elkaar zit. Al zingend verlopen veel dagelijkse activiteiten voor jonge kinderen heel soepel en tegelijk wordt de emotionele band tussen ouder en kind versterkt.

Waarom zingen?

  • Zingen helpt wanneer je baby niet in slaap kan komen of zich verveelt in de box.
  • Ideaal om een moment van rust wilt inlassen (als een kind erg actief is geweest, veel indrukken heeft opgedaan).
  • Wanneer een kind wat extra aandacht nodig heeft, omdat het hangerig of ziek is.
  • Het levert knusse en gezellige momenten op, waardoor de band met je kind sterker wordt.
  • Het stimuleert het gevoel voor taal spelenderwijs.
  • Het helpt om nieuwe indrukken en gevoelens te verwerken.
  • Het stimuleert de fantasie.
  • Het helpt de luistervaardigheid en het concentratievermogen ontwikkelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zingen met je kindje
Sluiten