Redactie
Redactie Baby 26 mei 2019

Waarom je je baby beter niet in (semi-) zithouding kunt plaatsen

Het wordt aangeraden je baby niet in een rechte zithouding te plaatsen tot hij zelfstandig gaat zitten. Ook voor de semi-zithouding wordt een limiet geadviseerd. Voor het gebruik van bijvoorbeeld de maxi-cosi of een wipstoeltje wordt een maximum van twee uur per dag aanbevolen. Maar waarom is het beter je kindje niet in een zithouding te plaatsen? Wat zijn de schadelijke effecten van een langdurige zithouding voor je kindje?

Ontwikkeling van het ruggetje

Een baby wordt geboren met een bol ruggetje. In de maanden na de geboorte groeit de rug langzaam rechter door de versterking van de spieren. Als nek- en rugspieren sterk genoeg zijn om het hoofdje recht omhoog en de rug recht te houden, kan de baby zelf gaan zitten. Dit is gemiddeld tussen de zes en negen maanden na de geboorte. Als de baby in een zithouding wordt gezet voordat hij zelfstandig gaat zitten, geeft dat een ongezonde spanning op het ruggenmerg en de rugspieren. De zithouding belemmert de ontwikkeling en versterking van de spieren. Ook weerhoudt het de baby ervan belangrijke reflexen te ontwikkelen om te gaan kruipen en zelf rechtop te gaan zitten. De kans bestaat hierdoor ook dat het kindje gaat billenschuiven en vervolgens gaat lopen, waarbij het tijgeren en kruipen wordt overgeslagen en op deze manier een belangrijke stap in de ontwikkeling wordt gemist.

Van liggen tot zitten

Om een gezonde ontwikkeling van je kindje te stimuleren is het goed om je kindje iedere dag even op z’n buik te leggen. In die houding worden nek- en rugspieren sterker, waardoor je kindje het hoofdje op leert tillen, rond kan kijken, zich op kan drukken en uiteindelijk kan gaan kruipen. De normale volgorde van de motorische ontwikkeling is: hoofdje omhoog houden, omrollen, zichzelf naar achteren duwen en naar voren bewegen, tijgeren en vervolgens kruipen. Je zult zien dat rond de tijd dat je kindje zichzelf in de kruippositie duwt, hij zich ook begint op te duwen om zelfstandig te zitten. Het is dus normaal dat je kindje zelfstandig gaat zitten rond de tijd dat hij gaat tijgeren en kruipen.

Tips voor de fysieke ontwikkeling van je baby

Naast het beginnen met een dagelijks momentje ‘tummy time’ zijn er nog vele andere manieren om de ontwikkeling te stimuleren. Dit zijn een aantal tips:

  • Een mobile of babygym leert de baby actief te bewegen en stimuleert de oog-hand coördinatie.
  • Samen bewegen en rustig dansen leert de baby zichzelf in balans te houden.
  • Een lekkere babymassage stimuleert de spiertonus van je kleine.
  • Knuffelen is (naast lekker en gezellig) belangrijk voor de ontwikkeling van de hersentjes van je baby.

Uitzonderingen

Natuurlijk is het geen probleem om je kindje af en toe in de zithouding te hebben. Ook het limiet van twee uur per dag in de semi-zithouding kan wel eens overschreden worden. Mocht je bijvoorbeeld een lange rit voor de boeg hebben en zit je kindje langer dan twee uur in het autostoeltje voel je dan niet schuldig. Zorg ervoor dat je je kindje regelmatig even uit het autostoeltje haalt om het rugje te strekken. Probeer de zithouding te vermijden wanneer het kan. Het is vooral van belang je baby de gelegenheid te geven zich op een gezonde manier te ontwikkelen door hem regelmatig in stimulerende houdingen te plaatsen.

Meer lezen over de ontwikkeling van je baby?

Mijlpalen: de ontwikkeling van je kindje tijdens de eerste 6 maanden

Slaapschema: hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Loopschema: wanneer begint je kind met lopen?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je je baby beter niet in (semi-) zithouding kunt plaatsen
Sluiten