Redactie
Redactie Kleuter 6 jun 2018

Zo geef je seksuele voorlichting: 4 tot 7 jaar

Seksuele voorlichting geven aan je kind is iets waar sommige ouders tegen op kijken. Want wat moet je precies vertellen en is het niet een beetje gênant? Maar het hoeft helemaal niet lastig of vervelend te zijn. Bekijk hier welke seksuele voorlichting je wanneer geeft aan je kind.

Leeftijd 4 t/m 6 jaar

Begin vroeg

Zie seksuele voorlichting als een onderdeel van de opvoeding en begin vroeg met voorlichten. Wanneer je kind nog jong is zal hij er makkelijker over praten, omdat het nog ver van hem afstaat. 

Hoe komt een baby in je buik?

Vanaf een jaar of vier zal je kind vragen stellen over voortplanting. Zoals: “Hoe komt een baby in je buik?” Grijp zo’n moment aan, maar vertel geen details over bijvoorbeeld het vrijen zelf. Vertel je kind dat papa en mama graag met elkaar knuffelen en dat de zaadjes van papa via de penis in de buik van mama komen.

Maak gebruik van voorlichtingsboeken

Uitleg geven aan de hand van een boek is niet alleen handig, maar ook leuk voor je kind. Daarnaast maken de plaatjes voor je kind meer duidelijk dan alleen jouw woorden. Je kunt goede voorlichtingsboeken vinden in de bibliotheek of in de boekwinkel. 

Reageer op artikel:
Zo geef je seksuele voorlichting: 4 tot 7 jaar
Sluiten