Redactie
Redactie Do's & don'ts 12 juli 2018

Zó help je jouw peuter met de nieuwe baby om te gaan

Hoera! Jouw kleine dondersteen krijgt een broertje of zusje. Super spannend natuurlijk, voor zowel jullie als ouders als je peuter. Hoe gaat dit dan allemaal zodra er een nieuwe baby aan de familie wordt toegevoegd?

Hoe je dreumes zal reageren, is nog de vraag. Dit kan namelijk heel verschillend verlopen. De ene wacht met smart op het nieuwe familielid en de ander heeft meer driftbuien, pakken speelgoed af en reageren alles af op hun nieuwe broertje of zusje.                                                   

De kunst zit hem in goede voorbereiding. Er zijn goede én leuke manieren om je kind hierop voor te bereiden, wij noemen een aantal mogelijkheden.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Wanneer je het fantastische nieuws met je man deelt, is het ook leuk als je dit meteen met je kind(eren) doet. Wacht bij voorkeur niet tot het moment dat die buik tevoorschijn komt óf zelfs de baby al in je armen hebt. Een gelukkige vader laat bij het horen van het nieuws meteen al zijn happy feelings zien, en zo wordt je kind ook meteen betrokken bij alle opwinding en hectiek.   

Deel je enthousiasme

De allereerste keer toen je zwanger was kun je je nog goed herinneren. Toen las je alle bestaande (geïllustreerde) zwangerschapsboekjes met alle nodige informatie over je toekomstige kleine.             

Bijvoorbeeld dat de oren al aan het groeien zijn, dat de baby zo groot is als een kool na een bepaald aantal weken of zo groot als een watermeloen! Hier heb je tegenwoordig ook allerlei apps voor.

Pak deze voorwerpen erbij en laat je dreumes op een abstracte wijze zien hoe groot zijn toekomstige broertje of zusje nu is! Hoe leuk is dat?

Betrek je peuter zo veel mogelijk

Peuters vinden het helemaal leuk als ze kunnen helpen met dingen (geniet er maar van zolang het kan). Wanneer het nieuwe kindje is geboren, zijn de weken erna ideaal én speciaal voor je peuter om hierbij te helpen. Ze voelen zich dan ook niet buitengesloten. Groepsknuffel!

Verdeel je aandacht

Natuurlijk, wanneer er een nieuwe baby arriveert is dat waar 80% van alle aandacht op dat moment naartoe gaat. Met dat gehuil en gebrul kun je ook bijna niet anders. Jouw peuter is echter óók nog steeds een kleintje en heeft ook nog aandacht nodig.

Je peuter kan op allerlei verschillende manieren uiten dat hij of zij moeite heeft met de overgang van een grotere rol: namelijk die van grote broer of zus! Een verandering kunnen ze dan op bepaalde manieren verwerken, bijvoorbeeld: op hun duim zuigen of nog steeds de luier om willen terwijl ze al lang en breed zindelijk zijn.

Peuters kunnen emoties niet opkroppen, dat komt er méteen uit. Plof als gezin gezellig op de bank voor een middagje Sesamstraat als het even tegen zit of probeer er over te praten met elkaar.

Delen is lief

Nadat de baby is geboren, is je peuter niet langer meer het enige kind. De ultieme droom is dat je kinderen straks alles lief met elkaar delen. Mocht je willen. Ruzies komen en gaan, daar kun je van op aan.

Het meest ideale zou zijn wanneer je kids iets hebben om te delen, maar ook iets voor zichzelf hebben. Dat hebben wij, volwassenen, namelijk ook. Laat je kinderen bijvoorbeeld zelf uitmaken welk speelgoed ze wel of niet delen. Op deze manier forceer je het delen niet en komen ze er vanzelf achter!

Plan één-op-één tijd met je peuter

Met een lawaaifabriek op de achtergrond kan dit nog een lastige taak worden. Een vaste routine of moment hiervoor zit er dus niet in.

Wanneer de baby slaapt, is dit een perfect moment voor eventuele quality time met je peuter.

Het hoeft ook allemaal niet zo moeilijk te zijn als dat het soms lijkt: laat je peuter bijvoorbeeld helpen met het ophangen van de was of een andere klus.

In het begin zal het nog niet iedere dag perfect verlopen. Probeer je hier dan ook zeker niet schuldig over te voelen, we’ve all been there. Na verloop van tijd vind je de juiste balans en gaat de rest vanzelf!

Bron: Mothering

Reageer op artikel:
Zó help je jouw peuter met de nieuwe baby om te gaan
Sluiten