Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Zo herken je een wee

De bevalling begint als je weeën krijgt of als je vliezen zijn gebroken. Maar hoe voelt een wee en wanneer moet je de verloskundige bellen?

Een wee is moeilijk te omschrijven. Het technische verhaal is dat je baarmoederspieren met regelmaat samentrekken en zorgen dat je baby naar beneden wordt geduwd. Maar het gevoel is alsof er een elastische band in je onderbuik wordt aangetrokken. Sommige vrouwen vergelijken weeën met menstruatiepijn. Deze pijn straalt van boven uit je buik helemaal over je buik tot in je bekken en onderrug.

Soorten weeën

Er zijn verschillende soorten weeën, de weeën beginnen vaak wat minder heftig maar zoals je misschien al begrijpt zijn de ontsluitingsweeën het meest pijnlijk.

 • Voorweeën
  Deze weeën kun je al gaan voelen in de zesde maand van je zwangerschap. Ze verschillen in frequentie en sterkte en ook de lengte verschilt. Je baarmoeder is zich aan het klaarnaken voor de bevalling.
 • Indalingsweeën
  Het hoofdje van je baby daalt in je baarmoederbekken, dit kan wel enkele uren duren.
 • Ontsluitingsweeën
  Deze weeën nemen het van de voorweeën over en zijn helaas pijnlijker. Deze weeën zorgen uiteindelijk voor de ontsluiting van je baarmoedermond. Deze weeën komen om de vijf minuten en houden ongeveer een minuut aan. Als je deze weeën langer dan een uur tot twee hebt, dan is de bevalling waarschijnlijk begonnen.
 • Persweeën
  Als je tien centimeter ontsluiting hebt, mag je mee gaan persen en zal het niet lang meer duren voordat je kind geboren is. Persen doe je als je een wee voelt, vandaar de persweeën.
 • Naweeën
  De naweeën beginnen zodra de placenta uit je baarmoeder is en zorgen ervoor dat je baarmoeder weer de juiste vorm aanneemt. Bij je eerste kind heb je hier vaak minder last van dan bij de tweede bevalling of meer.

Wanneer bel je de verloskundige?

Je hoeft met een eerste wee niet meteen de verloskundige te bellen. Dit doe je wel als de weeën om het uur of de twee uur hebt en deze om de 5 minuten komen en 60 seconden aanhouden.

Het breken van de vliezen

Je bevalling kan ook beginnen met het breken van je vliezen. Lees hier alles over de kenmerken van het breken van je vliezen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zo herken je een wee
Sluiten