Redactie
Redactie Carrière 8 jun 2018

Zo jongleer je tussen werk & gezin

Annemie Schuitemaker richtte het bedrijf Career & Kids op. Als mama van drie kinderen weet ze als geen ander hoe moeilijk het soms is om in de beperkte tijd te jongleren tussen werk, gezin en andere activiteiten. Haar motto: “Waar een wil is, is een weg: als je wilt, kun je alles!”

Naam: Annemie Schuitemaker
Mama van: Bob, Puck en Noor
Beroep: directeur Career & Kids

Zijn er veel mama’s die hulp nodig hebben bij de combinatie werk en kind?

“Ja zeer zeker, we werken op dit moment met 55 coaches door heel Nederland, zo groot is de vraag naar coaching op dit vlak. En gelukkig komen ook steeds meer vaders! We zien vaak hetzelfde patroon: voordat er kinderen komen, zijn de taken tussen man en vrouw gelijk verdeeld. Als de vrouw tijdens haar zwangerschapsverlof zestien weken thuis zit en meer huishoudelijke taken op zich neemt, verandert de balans. We begeleiden meer dan duizend vrouwen per jaar door middel van individuele coaching, reïntegratie, loopbaanadvies en workshops naar een betere samenhang tussen hun persoonlijkheid, werk en privé-situatie.”

Hoe combineer jij je baan met je gezin?

“Ik werk zes dagen per week, zo’n tien uur per dag. Ik ben een ondernemend type en kan moeilijk stilzitten. Als ik tachtig ben, wil ik kunnen zeggen: ik heb alles uit het leven gehaald. Omdat ik eigen baas ben, kan ik mijn eigen tijd indelen. Bij ons in de keuken hangt een enorm planbord. Iedere week houden we gezinsoverleg om alle afspraken op elkaar af te stemmen.
Toen de kinderen klein waren, voelde ik me wel eens schuldig. En als ik het heel druk heb, roep ik soms: ik word gek, ik ga thuis zitten. ‘Doe maar niet, dan word je chagrijnig,’ zeggen  de kinderen dan. Waar het om gaat is: doen we als gezin de dingen waar we allemaal gelukkig mee zijn? Daar kan ik volmondig ja op zeggen!”

Denk je dat het kan? Een bloeiende carrière naast je gezin?

“Ja dat kan, maar ieder mens is anders. Wat voor mij goed gaat, kan voor een ander lastig zijn. Het gaat er om wat jij wilt, waar jij gelukkig mee bent.”

Wat zijn de grootste struikelblokken voor werkende mama’s?

“Schuldgevoel, te veel apen op de schouders en te weinig kijken naar wat JIJ wilt; thuis maar ook op je werk, welk werk vind JIJ leuk.”

Hoe zorg je voor een goede balans en voorkom je stress?

“Benoemen waar je energie van krijgt en daar tijd voor maken. En niet alles zelf doen, maar ook overleggen; thuis aan de keuken tafel, maar ook met je werkgever (bijvoorbeeld thuiswerken in plaats van elke dag in de file naar je werk) en je sociale netwerk. Voor mij is dat bijvoorbeeld naar de sauna gaan, hardlopen, lekker uit eten, of heerlijk naar het strand met het gezin en de honden. En in de vakantie lekker de boel de boel laten.”

Reageer op artikel:
Zo jongleer je tussen werk & gezin
Sluiten