Redactie
Redactie Gezondheid 7 dec 2018

Zo kom je zónder griep de winter door

Om te beginnen: de griep wordt vaak verward met een verkoudheid, hoesten of koorts. Toch zijn het verschillende dingen: de griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, een verkoudheid door andere virussen. Koorts en hoesten kunnen wel symptomen zijn van de griep, net als hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en moeheid.

Griep is trouwens een besmettelijke ziekte. Voorkomen is dus niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen!

Slaap genoeg

Om ziektes te voorkomen, helpt het natuurlijk als je immuunsysteem klaar is om te vechten. Spoiler: dat is het niet echt als je niet genoeg slaapt. In de winter is het sowieso een stuk fijner om eerder naar bed te gaan dan in de zomer, dus dat moet goed komen.

Eet gezond

Nog een manier om je immuunsysteem te boosten, is door veel proteïnen en antioxidanten te eten. Eiwitten kun je bijvoorbeeld halen uit peulvruchten en noten, antioxidanten uit fruit als bananen en blauwe bessen. Gezond eten is natuurlijk het hele jaar door belangrijk, maar in de winter nog net een beetje meer. En dat terwijl we door het weer én alle feestdagen juist zin krijgen in warme chocolademelk en kruidnoten… Ook dehydratatie verslechtert het immuunsysteem, dus drink (naast je warme chocolademelk) ook genoeg water.

Stop met roken

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar roken is niet bijster goed voor ons immuunsysteem. Sommige onderzoeken zeggen zelfs dat het vermijden van blootstelling aan sigaretten cruciaal is voor het voorkomen van de griep. Mocht je nog niet genoeg redenen hebben om te stoppen…

Blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn

Nee, je hoeft je niet op te sluiten in je huis met de ramen dicht om zieke mensen te vermijden, maar het kan geen kwaad om wat alerter te zijn in de winter. Het griepvirus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is, dus als zij hoesten, niezen en praten, kun jij ook besmet raken. Is je partner alleen maar aan het hoesten? Dan is veel knuffelen misschien even niet zo’n héél goed plan. En die sleepover met je beste vriendin moet je misschien ook heel even uitstellen.

Was je handen regelmatig

Het griepvirus hangt niet alleen in de lucht, maar ook spullen kunnen besmet raken. Als je daar aan zit, en vervolgens met je handen aan je gezicht, heb je misschien een probleem. Vooral deurknoppen, kranen en de leuning van de trap zijn tricky. Was je handen dus regelmatig met zeep.

Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard

Lucht je huis genoeg

Is er toch iemand in huis die het virus te pakken heeft gekregen? Dan is het goed om je huis regelmatig te luchten. Ja, we weten dat het niet heel aantrekkelijk klinkt om een raam wagenwijd open te zetten als het buiten vriest, maar nou ja, het is voor het goede doel. We kunnen altijd zelf nog naar een andere kamer gaan.

Haal de griepprik

De beste manier om de griep te voorkomen is door de griepprik te halen, maar daarvoor krijg je alleen een uitnodiging als je een chronische ziekte hebt (of ouder dan zestig bent). Als dat niet het geval is, kun je wel alsnog een recept aanvragen voor de griepprik, maar het verschilt per zorgverzekeraar of die wordt vergoed. Sommige werkgevers bieden hun werknemers trouwens ook een gratis griepprik aan, dus je kunt er altijd naar vragen. Overigens kun je met zo’n prik alsnog griep krijgen, maar de symptomen zijn wel minder erg.

En ben je toch geveld door het virus? Drink dan lekker veel thee en water, neem genoeg rust en houd er rekening mee dat het besmettelijk kan zijn (dat is vooral zo in de periode vóór de echte symptomen beginnen, maar ook nog als we wel hevig aan het hoesten zijn). Kortom: zorg goed voor jezelf én voor anderen. Als de koorts langer duurt dan vijf dagen, kun je ook de huisarts bellen.

Meer tips om niet ziek te worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo kom je zónder griep de winter door
Sluiten