Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

Zo maak je een compromis

Compromissen maken is belangrijk in je relatie. Zowel als het gaat om de was opvouwen en de boodschappen doen, als de opvoeding van de kinderen. Je blijft er een gelukkig koppel van.

Om compromissen te maken, moet je goed kunnen communiceren en de ander wat gunnen. Met stevig vasthouden aan je mening en niet willen wijken voor de ander kom je niet zo ver. Je moet elkaar wat gunnen. Als je van elkaar houdt, is dit als het goed is geen probleem. Maar hoe doe je dat nou een compromis maken?

Praten!

Als jullie samen een issue hebben, is praten de enige oplossing om tot een goed compromis te komen. Niet schreeuwen, geen ruzie maken, maar rustig praten en naar elkaar luisteren. Wat wil de één, wat wil de ander? Leg het aan elkaar uit en stip de dingen die jij belangrijk vindt aan en onderbouw de reden.

Oprecht

Als je een compromis aan het maken bent, moet je niet denken aan vorige compromissen of aan dingen die nog komen gaan. Ga niet alles langs elkaar wegstrepen: ‘Ik lever dit nu in, dus dan moet hij de volgende keer…’. Als je de focus daar op legt, ga je om een negatieve manier de onderhandeling in. Jullie moeten beiden de ander blij willen maken, zo blijft de compromis oprecht en gaat niet iemand op een gegeven moment terugkrabbelen.

Vanuit jezelf

Een compromis moet uit jezelf komen. Niet omdat de ander vindt dat het zo moet of hoort, maar omdat jezelf de ander tegemoet wilt komen. Er is wel een verschil tussen dingen opgeven uit jezelf of hier toe geforceerd worden. Dan maak je namelijk geen compromis meer, maar wordt er je iets opgelegd. Het is niet de bedoeling dat jij telkens maar geeft en geeft en dat de ander constant neemt.

Gunnen

Weet wanneer je dingen moet laten gaan. Onthoud geen dingen die je tegenstaan om te gebruiken in het volgende compromis. Onthoud het niet meteen als je partner nog even een voetbalwedstrijd op tv af wil kijken, voordat hij aan tafel schuift. Gebruik dat niet als iets waardoor jij weer een streepje voor hebt tijdens het compromissen maken. In een goede relatie gun je je partner ook gewoon iets.

Maak geen misbruik

Maak geen misbruik van de goede aard van je partner. Het kan zijn dat je partner jouw veel gunt en minder zelfzuchtig is dan jij. Maak hier geen gebruik van, maar houd er rekening mee. Als jij een keertje kookt en de afspraak is dat hij afwast, ga dan ook geen vijfgangen-diner maken, zodat hij daarna uren in de keuken staat om de schade ongedaan te maken.

Eigen persoonlijkheid

Naast compromissen sluiten, communicatie en samenwerking, heb je ook nog altijd een eigen persoonlijkheid. Als je echt ergens achter staat, hoef je niet altijd in te leveren en een compromis te gebruiken. Als het maar redelijk is en je het goed kunt onderbouwen. Dan respecteert je partner dat zeker en snapt hij hiervan ook het belang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo maak je een compromis
Sluiten