Zo pak je een moeilijke eter aan!

Peuters eten niet altijd even gemakkelijk hun bordje leeg. Er zijn periodes dat het goed gaat, maar ook periodes dat je kind begint te brullen zodra hij eten ziet. Dit kan voor jou als moeder enorm frustrerend zijn en het is niet gek dat je soms met je handen in het haar zit. Daarom hier onze tips en trucs om een moeilijke eter aan te pakken!

Geen druk uitoefenen
Geef niet toe aan gezeur
Stel basisregels op
Het beloningsschema
Eet je peuter genoeg?
Extra eettips

Geen druk uitoefenen

Hoe graag je ook wilt dat je peuter zijn hele bord leeg eet, denk eraan dat druk uitoefenen een tegenovergesteld effect heeft. Je peuter heeft een eigen willetje en zal gelijk zijn hakken in het zand zetten als je erop staat dat hij zijn bord leeg moet eten. Koester de hapjes die je peuter wel neemt en geef hiervoor een compliment.  Probeer de sfeer aan tafel ontspannen te houden, ook als je kind (bijna) niets wil eten. Anders zal je kind eetmomenten gaan zien als niet leuk en moeilijk.

Mama en Zo tip: Het is belangrijk om je kind af en toe een complimentje te geven. Complimentjes geven doe je zo! 

Geef niet toe aan gezeur

Als je een moeilijke eter in huis hebt, ben je blij als je peuter iets wil eten. Maar pas op dat je geen verkeerde boodschap verspreidt. De kwaliteit van wat je kind eet, is belangrijker dan de hoeveelheid. Als je peuter zeurt om een zakje chips (of zelfs een soepstengel) en die krijgt in plaats van een gezonde maaltijd, leert je kind dat het ‘vieze’ eten overgeslagen mag worden als hij maar genoeg zeurt. Daarnaast heeft een kind in de groei voldoende bouwstenen nodig om zich te ontwikkelen en heeft voeding invloed op het gedrag van je kind. Hij kan van sommige geur-, kleur- en smaakstoffen druk en agressief worden.

Mama en Zo tip: Je peuter heeft behoefte aan grenzen en regels. Lees hier hoe je nee zegt tegen je peuter.

Stel basisregels op
Je peuter heeft behoefte aan grenzen en regels. Zorg dat je een paar regels opstelt, die je uitlegt aan je peuter en waar je vervolgens niet van afwijkt. Consequent blijven is enorm belangrijk, anders heeft je peuter zo door dat hij met zeuren ook een heel eind komt. Je kunt ook een bord ophangen waar de regels op uitgelegd staan, zo kun je je peuter makkelijk herinneren aan de regels. Kies er een paar die je belangrijk vindt, een hele waslijst onthoudt je kind niet. Regels kunnen bijvoorbeeld zijn: niet schreeuwen aan tafel, minstens één hapje proberen, niet gooien met eten en aan tafel zitten tot iedereen klaar is.

Het beloningsschema
Reageert je kind goed op complimenten? Dan kan het helpen om een beloningssysteem te introduceren. Maak bijvoorbeeld een mooie stickerkaart, waar het kind een sticker op mag plakken voor elke hap die hij of zij neemt van een soort voedsel. Een hap aardappelen is dus één sticker waard en een hap vlees levert nog een sticker op. Spreek af dat je kind een verrassing krijgt als hij drie dagen lang van elk soort voedsel op zijn bord een hapje heeft genomen. Denk hierbij aan iets kleins, zoals het uitzoeken van een toetje. Later kun je de regels aanpassen en moet je kind steeds iets meer eten om een sticker te verdienen.

Eet je peuter nu wel genoeg?
Veel ouders zijn bang dat hun kind niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar kinderen tussen de één en vier jaar oud hebben lang niet zo veel eten nodig, als toen ze nog baby waren. Het eerste jaar komen baby’s gemiddeld zo’n 7 kilo aan, peuters daarentegen hoeven niet meer dan 2 kilo zwaarder te worden. Ze hebben nu dus minder behoefte aan eten en zijn vooral druk met het ontdekken van de wereld om zich heen. Maak je je toch zorgen? Schrijf dan een week lang alles op wat je peuter eet en raadpleeg met die informatie je huisarts.

Mama en Zo tip: Veel kinderen hebben eetproblemen. Sommige willen zelfs helemaal niets eten. Lees in ons artikel 'Opvoedprobleem: niet eten' hoe je dit aanpakt.

Extra eettips:

  • Houd je aan drie hoofdmaaltijden per dag. Beperk de tussendoortjes tot twee per dag en zorg dat er een uur voor een hoofdmaaltijd niet meer gesnoept wordt. Pas ook op met sappen en ander zoet drinken, dat vult een kindermaag ook snel.
  • Betrek je kind bij het eten door hem mee te nemen met boodschappen doen en laat je kind ‘helpen’ in de keuken. Zo is je kind op een positieve manier met eten bezig.
  • Geef je kind niet teveel keuze. Vraag dus niet: ‘Wat wil je eten?’, maar ‘Wil je worteltjes of boontjes?’.
  • Beloon niet elk hapje of leeg bordje. Je peuter krijgt dit door en doet alleen wat hij moet doen om de beloning eruit te slepen. Gebruik liever het beloningsschema. Tussendoor kun je natuurlijk wel complimentjes maken.
  • Spreek geen dreigementen uit. Blijf kalm, hoe moeilijk het ook is. Hetzelfde geldt omgekeerd. Maak geen circus van het eten door te klappen als je peuter een hapje neemt. Leer je kind aan dat het heel normaal is om je bord leeg te eten.
  • Blijf eten aanbieden dat je peuter ‘niet lust’. Smaak verandert snel bij kinderen, maar wordt niet boos als je peuter het echt niet wil eten. Dat kan natuurlijk ook gewoon.
  • Schep het bordje nooit helemaal vol. Zorg dat er kleine porties van elk soort voedsel is. Gebruik grotere of diepere borden, zodat de hoeveelheden kleiner lijken voor je peuter. Je kunt hem ook zelf laten opscheppen.
  • Vertel op tijd dat er gegeten gaat worden. Een kwartier van te voren is lang genoeg. Dan kan je kind nog even zijn spelletje afmaken en weet hij wat er te gebeuren staat.
Reageer op artikel:
Zo pak je een moeilijke eter aan!
Sluiten