Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Zo pak je opvoedverschillen aan

Als jij en je partner verschillende meningen over de opvoeding van jullie kind hebben, kan dit best lastig zijn. Je wilt tenslotte geen ruzie maken voor de ogen van je kind en wilt uitspraken als ‘van papa mag het wel!’ voorkomen. Hoe pak je dit handig aan? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Het is niet gek dat jij en je partner andere ideeën hebben over wat goed is voor jullie kind. Je komt tenslotte beiden uit een ander gezin met een eigen opvoeding. Grote kans dat je terugvalt op je opvoeding en gewoontes van thuis, als je zelf moeder wordt.

Volg deze stappen naar een goed opvoedfront:

Stap 1: Praat erover
Bespreek samen welke zaken voor jullie belangrijk zijn. Doe dit zo overzichtelijk mogelijk, maak bijvoorbeeld een lijstje van gewoontes, regels, tradities en opvattingen. Zo zie je meteen waar jij en je partner echt flink van mening verschillen. Probeer tijdens dit overleg zo rustig mogelijk te blijven en veroordeel elkaar niet.

Stap 2: Compromissen sluiten
Het slechtste wat je kunt doen, is verwachten dat je partner al jouw gewoontes en regels overneemt. Het komt echt neer op compromissen sluiten. Besluit welke gewoonte voor jou het belangrijkste is en probeer je partner uit te leggen waarom je hier waarde aan hecht en hoe het jullie als gezin kan helpen. Geef hem vervolgens ook de kans om een belangrijke gewoonte in stand te houden. Wees niet bang om op andere fronten wat water bij de wijn te doen, vaak zijn je partners gewoontes met wat kleine kanttekeningen wel te accepteren.

Mama en Zo tip: In een gezin kun je niet altijd je eigen zin doordrammen. Het is belangrijk om compromissen te sluiten. Maar hoe doe je dat? Zo maak je een compromis. 

Stap 3: Vorm een front
Als jullie erover uit zijn wat jullie opvattingen zijn wat betreft de opvoeding, is het tijd om deze nieuwe regels thuis te introduceren. Dit kun je doen door je kind(eren) even bij elkaar te roepen en uit te leggen dat het voortaan volgens jullie regels gaat. Of je kunt ook een mooi regelbordje maken om in huis op te hangen, waar de huisregels opstaan. Zo weet je kind altijd waar hij aan toe is. Het belangrijkste is in ieder geval dat jullie nu een front vormen en uitgaan van de afspraken die jullie samen hebben gemaakt.

Mama en Zo tip: Al pakt je partner de opvoeding van jullie kind anders aan, je moet toegeven: het heeft zo zijn charme. Lees in ons artikel over 'De charme van de papa-aanpak'.

Praktijktips:

  • Twijfel je over een vraag van je kind? Bijvoorbeeld of hij dit weekend wat langer mag opblijven? Zeg dan dat je dit eerst even met zijn vader bespreekt. Zo geef je geen mening en betrek je je partner bij de beslissing. Ook breng je duidelijk de boodschap over dat mama en papa het altijd samen beslissen.
  • Probeert je kind je om de tuin te leiden met de bekende ‘van papa mag het wel’ – truc? Trap hier niet in en ga uit van de afspraken die jullie hebben gemaakt. Zeg bijvoorbeeld: “Voor zover ik weet hebben papa en ik afgesproken dat er ’s avonds niet meer gesnoept wordt. Daarom mag je dus geen snoepje.” Laat je in geen geval tegen je partner opzetten. Je kind moet weten dat jullie een front zijn.
  • Hebben jij en je partner toch nog moeite om je aan de afspraken te houden? Bespreek dit dan in geen geval voor de neus van jullie kind en zoek vooral geen ruzie. Zorg dat je dit later, als je kind in bed ligt, uitpraat.
Reageer op artikel:
Zo pak je opvoedverschillen aan
Sluiten