Marleen Staal
Marleen Staal Regelen 22 nov 2018

Zo richt je de babykamer in voor een tweeling

Een tweeling is natuurlijk dubbel zo leuk, maar niet voor niets bestaat het gezegde: double the trouble. Helemaal als het aankomt op het inrichten van de babykamer. Dat is al een klus op zich, laat staan als je alles twee keer moet doen. Daar ga je bijna dubbel van zien. 

Bijna, want het inrichten van de babykamer voor jouw tweeling hoeft niet extra zoveel stress te kosten. Stress moet je helemaal nu je zwanger bent zoveel mogelijk vermijden, dus deden wij het zoekwerk voor je waar je écht aan moet denken voordat je alles in de IKEA twee keer besteld. Hoef jij je alleen nog maar druk te maken over de kleurtjes op de muur.

Begin op tijd

Een babykamer inrichten kost tijd, dat voor twee baby’s doen kost dubbel zoveel tijd. Want: meer keuzes, meer dingen om rekening mee te houden. Begin daarom lekker op tijd met het inrichten van de babykamer. Doe elk weekend, op zaterdag een klein klusje bijvoorbeeld. Als de basis er eenmaal is, dan komt de rest vanzelf

Je kunt als je op tijd begint beter het overzicht bewaren van wat er nog moet gebeuren en tijdens je zwangerschapsverlof hoef je je alleen nog maar te richten op de details. Dat scheelt niet alleen stress, je kan ook meer genieten van het inrichten.

Minimaliseer

Je hebt niet van alles ‘twee’ nodig, alleen omdat je een tweeling krijgt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals een extra kast voor opbergruimte en misschien een extra voedingsstoel zodat je partner samen met jou de baby’s kan voeden. Een extra commode is bijvoorbeeld al overbodig, want hoe vaak zal het voorkomen dat je twee baby’s tegelijk verschoont? Precies.

Ook wat babykleding betreft hoef je niet een extra plankje in de kast te bewaren. Als nu eenmaal gek bent op babykleertjes, leef je zeker uit, maar als het voor jou wel wat minder mag, dan kun je ook gewoon doen met een gemeenschappelijk voorraadje extra rompertjes.

LEES OOK: Nieuwe ‘oude’ trend: de retro babykamer

Houd het simpel

Twee baby’s in plaats van één betekent topdrukte, zeker tijdens die lange slapeloze nachten. Een rustige babykamer is dan precies wat je nodig hebt om zelf ook rustig te blijven. Als je dag en nacht in de kamer rondhuppelt tussen de hysterische giraffes en een regenboogkots aan kleuren en printjes, heeft dit toch een ander effect dan wanneer je je omgeeft met pasteltinten en zachte kussens en kleedjes. Dat geldt ook voor je tweeling. Hoe rustige hun omgeving, des te meer ze kunnen ontspannen.

Plaatsing van de bedjes

Niet alleen is het een goede keuze om in bedjes te investeren die met je kindje meegroeien, wáár je de bedjes neerzet is ook belangrijk. Zeker met een tweeling. Het is sowieso beter om bedjes bij het raam weg te houden, maar de bedjes (te)  dicht op elkaar zetten kan ook leiden tot hysterische situaties. Denk: elkaar wakker houden met lach- of huilaanvallen, vooral als ze ouder worden. Dan is wakker zijn en spelen natuurlijk leuker dan slapen. De bedjes dus wat verder uit elkaar plaatsen, kan slim zijn en jou de rust geven je eerst op baby nummero uno en daarna op nummer twee te focussen als het moet.

LEES OOK: Een paar tips bij het verzinnen van namen voor je tweeling

Benadruk de verschillen

Tweeling of niet, hoeveel ze ook op elkaar zullen lijken, ze blijven hun eigen persoontjes. Ook al moet je die nog gaandeweg leren ontdekken, je kan nu al in de babykamer die verschillen juist benadrukken. Je kan vasthouden aan één thema, maar met accessoires spelen zodat beide bedjes bijvoorbeeld er toch net iets anders uit zien.

Reageer op artikel:
Zo richt je de babykamer in voor een tweeling
Sluiten