IVF, donorsperma of eiceldonatie: hoe vertel je jouw kind over waar het vandaan komt?

Als je tientallen jaren geleden graag een kindje wilde, maar een zwangerschap uitbleef, had je helaas niet veel opties. Gelukkig leven we nu in modernere tijden, waarin er sprake is van een toename aan succesvolle vruchtbaarheidsbehandelingen.

Door middel van IVF worden er steeds meer baby’s geboren, maar denk ook aan het gebruik van een donorzaad of een eiceldonor. Ook is het steeds vaker mogelijk om een kind te krijgen met behulp van een draagmoeder. En wat dacht je van adoptie?

Dat gezinnen tegenwoordig op veel verschillende manieren kunnen worden gevormd, is fantastisch. Maar dit goed uitleggen aan je kind als hij of zij daar naar vraagt, kan een uitdaging zijn.

Wij geven je tips om het ontstaan van jouw kindje goed en duidelijk aan hem of haar uit te leggen.

1. Beantwoord vragen eerlijk

Zodra je kind vragen gaat stellen over waar het vandaan komt, geeft je kind daarmee aan dat het er meer over wil weten, en klaar is voor nieuwe informatie. Lieg daarom niet, of wimpel je kind niet af met een ‘daar hebben we het later wel een keer over.’ Je kind heeft op dat moment behoefte aan informatie, dus geef deze ook. Hoezeer je in detail wil treden, is aan jou. Begin met vastomlijnde punten, en vertel bijvoorbeeld alleen meer details als je kind daar om vraagt.

2. Bereid je voor op vragen

Soms denken we dat kindjes ontzettend nieuwsgierig zijn naar waar ze vandaan komen, maar beginnen ze hier nooit over. Toch is het verstandig om je voor te bereiden op vragen, ongeacht hoe jouw kindje is ontstaan. Wat zijn vragen die jouw kind mogelijk zal gaan stellen? Verzin daar alleen of samen alvast een antwoord op. Zo voorkom je dat je niet met je mond vol tanden zal staan als het moment daar is.

3. Stem de boodschap af op de leeftijd van je kind

Als je kind meer wil weten over waar hij of zij vandaan komt, vertel dit dan. Begin hier al mee op een vroege leeftijd. Hoe langer je er mee wacht, hoe meer beladen de boodschap kan worden. Als het verhaal al op jongere leeftijd in grote lijnen bekend is, zal je kind dit waarschijnlijk minder bijzonder vinden.
Zorg er wel voor dat de informatie in lijn ligt met de leeftijd van je kind. Als je kind kleiner is, kan je bijvoorbeeld vertellen dat je graag een kindje wilde, maar dat dit niet vanzelf ging. En dat daarom de dokter daarbij heeft geholpen. Als een kind ouder is, en interesse heeft in het onderwerp, kan je meer details delen over de behandeling.

4. Gebruik boekjes of de TV

Als je het zelf moeilijk vind om uit te leggen waar je kind vandaan komt, of je wil het onderwerp graag op een luchtige manier aankaarten bij je kind, kan je boekjes kopen die van toepassing zijn op jouw situatie. Op de website van ‘Wereldwondertjes’, zijn boekjes te bestellen die gaan over baby’s die zijn geboren met IVF, een eiceldonatie, of een spermadonor. Door dit samen te lezen, wordt de drempel voor jullie beide lager om erover te praten.
Als je kind wat ouder is, zou je hem of haar eens naar de aflevering over IVF van Klokhuis kunnen laten kijken. Daar wordt op een hele duidelijke en informatieve manier verteld over deze vruchtbaarheidsbehandeling en het ontstaan van baby’s.

Lees ook:

Reageer op artikel:
IVF, donorsperma of eiceldonatie: hoe vertel je jouw kind over waar het vandaan komt?
Sluiten