Redactie
Redactie Gezin 12 juli 2018

Zo voorkom je ‘continuous parenting’ (technologie is ook slecht voor ouders)

In een tijd waarin internet, apps en smartphones niet meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven, maken we ons meer en meer zorgen over de invloed die technologie heeft op onze kinderen. Zijn die blauwe schermen niet slecht voor hun ogen? Belemmert internet hun sociale ontwikkeling? En hebben ze er last van dat wij als ouders sneller afgeleid zijn?

Door: Maaike Kooijman

We zouden bijna vergeten dat technologie niet alleen een ‘gevaar’ vormt voor onze kinderen, maar ook voor onszelf. Dankzij technologie zijn we namelijk constant met onze kinderen bezig. Als ze in bed liggen, houden we ze in de gaten met een babyfoon; als we even weggaan, houden wij onze mobiel aan omdat de oppas zomaar kan bellen. 

Continuous parenting
Vergeleken met vijftig jaar geleden zijn vrouwen zelfs twee keer zoveel tijd met hun kind bezig, en vaders drie keer zoveel. Dat klinkt natuurlijk positief, maar er zitten ook nadelen aan. Sociaal werker Ofra Obejas noemt het constante ouderschap ‘continuous parenting’, en erkent dat het ouders behoorlijk gestrest kan maken. 

We hebben meer dan ooit de neiging om onze eigenwaarde af te laten hangen van hoe we onze kinderen opvoeden en hoe zij zich voelen. Dit zorgt vervolgens weer voor overbeschermende ouders. Als je de mogelijkheden hebt om alles te controleren, waarom zou je dat dan niet doen?

Nou, omdat dat beter zou zijn voor het welzijn van zowel jou als je kind. Jij hebt tijd voor jezelf nodig om op te laden, je kinderen zullen minder afhankelijk worden als ze ook zelf dingen moeten oplossen. Daarom een paar tips om af en toe even pauze te nemen van het ouderschap.

Neem actief tijd voor jezelf
Het klinkt misschien logisch om juist een stapje terug te nemen en passiever te worden. Maar de gedachten aan je kind verdwijnen niet zomaar, en dat is ook logisch. Daarom zou je actief moeite kunnen doen om af en toe niet met je kinderen bezig zijn. Natuurlijk mag je best aan ze denken, maar het kan bijvoorbeeld helpen om je telefoon even uit te zetten als je je kinderen hebt toevertrouwd aan mensen die je goed kent (zoals hun opa en oma).

Regel een goede oppas
Om af en toe pauze te kunnen nemen, moet je je kinderen kunnen toevertrouwen aan een oppas als ze nog klein zijn. Vind je de leidster van het kinderdagverblijf stiekem helemaal niet zo geschikt, dan helpt dat voor jou niet om je kinderen even los te laten als je op je werk bent. 

Laat de verwachtingen los
Andere ouders hebben ook een babyfoon, de oppas verwacht dat jij meteen reageert op het schattige filmpje van je baby dat ze je stuurt. Met al die verwachtingen ga je bijna denken dat je nooit meer tijd voor jezelf mág hebben, maar niets is minder waar. Probeer om de verwachtingen los te laten, hoe moeilijk dat ook is. 

Reageer op artikel:
Zo voorkom je ‘continuous parenting’ (technologie is ook slecht voor ouders)
Sluiten