Zo werkt de nub-theorie

Kun je echt niet op de 20-weken echo wachten om het geslacht van je baby te weten? Probeer dan de nub-theorie! Hiermee kun je vanaf 12 weken oud het geslacht al met 75 procent zekerheid zien.

Wat is de nub-theorie?

In het begin van je zwangerschap, zo tot de eerste negen of tien weken, ontwikkelen jongens en meisjes embryo’s zich hetzelfde. Ze hebben dan allebei een soort uitsteekseltje tussen hun benen. Waarbij de ene later een piemeltje groeit, vormt zich bij de ander een clitoris. Met de nub-theorie kan je aan de hand van dit uitsteeksel bij de 12 weken echo kijken wat voor geslacht jouw baby zal hebben.

Waar staat ‘nub’ voor?

Het woordje ‘nub’ is Engels voor bobbel en is dus gebaseerd op het uitsteeksel dat je embryo tussen zijn of haar benen heeft. Vanaf elf weken oud, begint dit bobbeltje zich bij een jongensfoetus tot een penis te ontwikkelen en bij een meisje tot een clitoris. Deze ontwikkeling komt door geslachtshormonen die je kind aanmaakt. Aan de houding van je embryo kun je ook zien naar welke geslacht jouw kind zich ontwikkelt.

Wist je dat.. Er bij de twaalf weken echo, 75 procent kans is om het geslacht van je baby goed te ‘raden’ met behulp van de nub-theorie? En dat dit met dertien weken zelfs 95 procent kans is?

Hoe werkt de nub-theorie?

Vanaf elf weken oud verandert de richting van de hoek waarin je embryo zijn ‘nub’ wijst. Bij een jongen wijst het uitsteekseltje dan meer omhoog, ongeveer in een hoek van dertig graden ten opzichte van zijn ruggengraat. Terwijl bij een meisje dit in een hoek minder dan dertig graden wijst, meer in het verlengde van haar ruggengraat.

Ligt je baby in de goede houding?

De nub-theorie werkt alleen als je baby in de goede houding ligt tijdens de echo. Die houding is namelijk plat op de rug, met de beentjes opgetrokken en het uitsteekseltje goed zichtbaar. Als je dus een echo laat maken, vraag dan aan de echoscopist om een foto te maken als je baby in die houding ligt. Ook is het vanaf de rechterzijkant het duidelijkste.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zo werkt de nub-theorie
Sluiten