Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Zo werkt de Rapley-methode

Als je wilt dat je baby met de pot mee-eet en niet elke dag een kant-en-klaar potje krijgt, is de Rapley-methode misschien wat voor jou. Mama en Zo legt uit wat deze methode precies inhoudt en zet de voor- en nadelen op een rij.

Wat is de Rapley-methode?

Bij de Rapley-methode geef je je baby het eerste half jaar uitsluitend borstvoeding. Zodra hij klaar is voor vast voedsel geef je geen prakjes, maar normale stukken eten.  Dit eten gebruik je als bijvoeding. Zo leert hij op een speelse wijze verschillende smaken en texturen kennen.

Hoe werkt het?

Het grote verschil met een ‘normale’ aanpak, is dat je baby de baas is. Niet alleen over wanneer hij begint met vast voedsel, maar ook over het tempo en de hoeveelheid van de voeding. Het idee is dat het gaat om spelenderwijs eten ontdekken, niet om voeden.

  • Eet samen met je kind aan tafel, zodat hij je na kan doen.
  • Gebruik eten dat je kind makkelijk op kan pakken, zoals een stronkje broccoli. Je kunt het eten in schijfjes, reepjes of brokjes op een bord leggen.
  • Net als bij normale voeding is wortel een goede en zachte smaak om mee te beginnen.
  • Je borstvoeding blijft de belangrijkste voedselbron.  Je zult zien dat je baby vanzelf meer zelf gaat eten en minder bij jou komt drinken.

De voor- en nadelen van de Rapley-methode

Voordelen

  • Er wordt beweerd dat kinderen die leren eten met de Rapley-methode, later beter met de pot mee-eten en meer verschillende soorten groenten lusten.
  • Je baby leert vroeg kauwen en ontwikkelt zijn mondspieren

Nadelen

  • Het kan een behoorlijke kliederboel worden, doordat je kind met eten experimenteert. Denk aan gooien, knijpen en uitspugen van eten.

Welke producten gebruik je?

In principe kun je voor de Rapley-methode dezelfde ingrediënten gebruiken als die je in een prakje zou stoppen. Veel groenten en fruit zijn ideaal. Inspiratie nodig? Bekijk meer producten in ons artikel ‘Tips voor de eerste hapjes’.

Reageer op artikel:
Zo werkt de Rapley-methode
Sluiten