Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

Zo werkt een time-out

Zodra je kind in de peuterfase beland is, komt hier ook meteen een sterke eigen wil om de hoek kijken. Hoe zorg je dat zijn gedrag niet uit de hand loopt en voor jou handelbaar blijft? Een time-out helpt en biedt uitkomst. Volg de drie stappen naar een effectieve time-out.

Het favoriete spelletje van je peuter is ‘pak & ren’. Het gaat meestal zo. Hij is lekker aan het spelen met zijn peutervriendjes. Dan gebeurt het, hij pakt hetgeen waar zijn vriendje mee aan het spelen was en zet het op een rennen, met jou achter zich aan. Of hij pakt iets waarvan hij weet dat het niet van je mag en zet het op een rennen, wederom met jou achter zich aan. Dan weet je het zeker, jouw peuter is toe aan de meest populaire opvoedmethode de time-out.
Het idee achter een effectieve time-out is dat je het meest belangrijke weghaalt van je peuter. Namelijk de aandacht van jou als ouder. 

Time-out, stap voor stap

Stap 1
Ga als eerste naar je kind toe. Pak hem beet en ga door je knieën zodat je oogcontact kunt maken. Zeg hem kort wat je stoort aan zijn gedrag en waarom hij een time-out gaat krijgen. Als voorbeeld: ‘Je mag niet slaan, daarom krijg je nu een time-out.” Kort en simpel dus. Een langer verhaal maakt het voor je kind alleen maar onduidelijker.

Stap 2
Hierna breng je je kind naar een plek toe waar hij veilig kan zitten en totaal niet geëntertaind kan worden. Denk hier aan een speciale stoel, een stil hoekje of een bankje in de gang.

Stap 3
Vervolgens zet je je kind hier neer en je zet een timer, zodat je de tijd niet vergeet of je kind al eerder gaat halen dan de bedoeling is. Zet bijvoorbeeld je kookwekker of de timer op de magnetron. Zet de timer niet op tien minuten dit is veel te lang voor een peuter. Eén minuut per levensjaar is het standaard advies. Dus twee minuten als je kind twee jaar is en drie minuten als je kind drie jaar is. Het is misschien verstandig om in het begin te starten met een veel kortere tijd, als twintig seconden. En dit langzaam op te bouwen zodra je kind weet wat de bedoeling van een time-out is.

Tips voor een effectieve time-out

Je peuter een time-out geven, zal niet altijd even makkelijk zijn. Daarom hier een paar tips om de time-out zo effectief mogelijk te maken.

  1. Heb geduld en negeer je kind in de time-out tijd volkomen. Breng je kind terug zodra hij van z’n strafbankje komt. En zet de timer opnieuw. Dit zal wat geduld vergen, maar uiteindelijk word je beloont met een goed resultaat.
  2. Vertel aan het einde van de time-out wat je van je kind verwacht. Dus mama op een gewone manier vertellen wat je wilt en niet gaan slaan. Laat hem sorry zeggen voor wat hij fout heeft gedaan.
  3. Blijf kalm! Je peuter weet precies op de juiste knoppen te drukken. Ga hierboven staan, blijf kalm. Neem desnoods even zelf een time-out.
  4. Wees consistent. Als je peuter iets doet wat je niet goed vindt, geef hem dan altijd een time-out. Niet soms wel en soms niet. Dan weet je peuter niet waar hij aan toe is.
  5. Zorg ervoor dat je naast een time-out juist ook de positieve kanten van je kind belicht. Als hij iets goed doet, geef hem dan een compliment. Zo blijft de opvoeding in evenwicht en worden niet alleen de negatieve kanten benoemd.
  6. En natuurlijk, iedereen kind is anders en iedere ouder is anders. Werkt een time-out na veel proberen echt niet? Stop er dan mee en zoek naar een andere oplossing. Advies van een opvoedingsdeskundige helpt zeker.

 

Redactietip! Lees ook 'Positief stimuleren: 10 tips'. Het is belangrijk om naast time-outs voor complimentjes te zorgen en je kind op een positieve manier te stimuleren.

Reageer op artikel:
Zo werkt een time-out
Sluiten