Redactie
Redactie Vruchtbaarheid 6 jun 2018

Zo werkt een zwangerschaptest

Je borsten zijn gevoelig, je buik lijkt opgeblazen en stiekem ben je ook een beetje misselijk. En nu ben je toch ook echt over tijd. Zou het? Tijd voor een zwangerschapstest!

Hoe werkt zo'n test precies en hoe betrouwbaar is het resultaat? Mama en Zo zet het voor je op een rijtje.

Het zwangerschapshormoon HCG

Een zwangerschapstest meet of het zwangerschapshormoon HCG in je urine aanwezig is. Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand begint je lichaam met de aanmaak van dit hormoon. Vroeger werd aangeraden om een zwangerschapstest bij voorkeur 's ochtends uit te voeren, omdat dan de concentratie van HCG het hoogst is. Vandaag de dag zijn alle zwangerschapstesten echter zo gevoelig dat dit niet meer nodig is.

Wanneer testen?

Alle testen kunnen worden gedaan vanaf de eerste dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen. Maar zeker wanneer je al een tijdje aan het ‘klussen’ bent, of in de medische malle molen zit, wil je het liefst zo snel mogelijk je zwangerschap bevestigd zien. Daarom bestaan er zogenaamde ‘ultra gevoelige’ zwangerschapstesten. Deze kunnen al een aantal dagen voordat je je menstruatie verwacht een zwangerschap constateren. Toch heeft een ‘standaard’ test ook zo zijn voordelen. Wanneer je deze test doet ben je al wat verder en is de kans dus ook groter dat de zwangerschap ook daadwerkelijk doorzet.

Stap voor stap

  • Lees eerst de gebruiksaanwijzing, dat kan je een boel onrust besparen.
  • Vang wat urine op in een bekertje en houdt de test daar ongeveer 10 seconden in. Direct over de test heen plassen kan ook, maar dit is veel handiger!
  • Leg de test plat neer en wacht het aangegeven aantal minuten.

Zo werkt de uitslag

De meeste zwangerschapstesten hebben twee vensters. In één venster verschijnt een controle teken (een lijntje of een stipje) dit bevestigt dat je de test goed hebt uitgevoerd. Verschijnt er in het tweede venster ook ‘iets’ (een tweede lijntje, stipje, of plusje) dan is de test positief! Liever meer duidelijkheid? Er zijn ook testen te koop die simpelweg melden ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’. Geen twijfel meer mogelijk!

Vaag streepje

Twijfel je of je een tweede streepje ziet? ‘Een beetje zwanger’ bestaat niet. Dus ook als je een vaag streepje ziet, is de test positief. Misschien heb je de test wat vroeg uitgevoerd, waardoor de HCG spiegel nog laag is. Of heb je die dag veel gedronken, waardoor je urine erg is verdund. Voor de zekerheid kun je de test een dag of twee later in de ochtend uitvoeren. Verschijnt er een uur na het testen toch ineens een vaag streepje? Ook dan is de hoeveelheid HCG in je urine erg laag.  Later testen biedt ook dan meer zekerheid.

Niet zwanger? Of toch…

Bij een negatieve test kan het zijn dat je toch in verwachting bent. Bijvoorbeeld als je de test te vroeg hebt uitgevoerd. Probeer de test na een paar dagen nog een keer. Blijft de test negatief, maar blijft je menstruatie uit, neem dan zeker contact op met je huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo werkt een zwangerschaptest
Sluiten