Marleen Staal
Marleen Staal Zwanger 18 dec 2018

Een miskraam: zo ziet het eruit

Als je net zwanger bent, wil je er liever niet over nadenken: een miskraam. Toch is een miskraam iets waar je – zeker in de eerste maanden – rekening mee moet houden. Dat kan beangstigend zijn, want het is een heftige gebeurtenis.

Pas op: in het artikel komen schokkende foto’s voor.  Als je dit niet wilt zien, raden wij aan het artikel niet verder te lezen.

Bij een miskraam wordt je zwangerschap afgebroken en de nasleep ervan kan je nog lang met je meedragen. Daarom kan het fijn zijn om te weten wat je kunt verwachten als je bang bent voor een miskraam. Angst is een logische emotie als je net zwanger bent. Je wilt graag dat alles goed gaat, maar daar heb je niet altijd zelf de controle over. Een miskraam kun je niet voorkomen en daarom kan deze ervaring heel zwaar zijn.

Bloedverlies tijdens een miskraam

Hoewel iedere vrouw een miskraam anders ervaart, gaat dit wel altijd gepaard met bloedverlies. Dat kan weinig zijn – zoals een beetje menstruatiebloed – of erg veel zijn, maar het is verstandig om altijd de huisarts(enpost) te contacten als je vermoedt dat je op dat moment een miskraam krijgt.

Het kan daarom voor sommige vrouwen fijn zijn om te weten hoe een miskraam eruitziet. De volgende foto’s geven je een beeld wat je kunt verwachten als je er een krijgt. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren. De foto’s zijn van informatief belang en zijn in geen enkel geval bedoeld om jouw angst meer aan te wakkeren.

De volgende foto’s kunnen schokkend zijn

Bij 4 tot 5 weken zwangerschap

Tijdens de eerste maand van je zwangerschap kun je een miskraam hebben zonder dat je het door hebt. Het embryo is niet groter dan een klein kloddertje bloed en valt daarom waarschijnlijk niet gelijk op. Misschien weet je zelfs in dit stadium (nog) niet dat je zwanger bent.

Bij 6 weken zwangerschap

Ook tijdens de zesde week van je zwangerschap kun je het embryo dat loskomt nog moeilijk onderscheiden van het bloed waarmee het naar buiten komt. Soms zie je een navelstreng zitten, of een vruchtzakje, maar vaak is het niet meer dan een wat grotere prop bloed.

Bij 7 tot 8 weken zwangerschap

Het embryo is nog in het beginstadium van zijn groei naar baby. Je kan nu al wel wat meer uiterlijke kenmerken herkennen, maar het geheel is nog heel erg klein.

Miskraam bij 10 weken zwangerschap

De vrucht begint nu al echt op een baby te lijken. In dit stadium van je zwangerschap is het weefsel rood en gelei-achtig. In de vruchtzak die naar buiten komt zul je een baby’tje herkennen.

Bij 12 weken zwangerschap

Bij 12 weken zwangerschap kun je het geslacht van de baby bepalen. Wanneer je tijdens deze week een miskraam krijgt, is het embryo ook al echt een klein mensje.

Bij 16 weken zwangerschap

Na 16 weken zwangerschap, heet een miskraam een doodgeboorte. De baby die je hieronder ziet is 19 weken oud. Het bloed en de stolsels zijn donkerrood van kleur, vaak zit dit ook om de baby heen gewikkeld.

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Een miskraam: zo ziet het eruit
Sluiten