Redactie
Redactie Baby 1 apr 2020

Alles wat je moet weten over zonbescherming voor je baby

Samen met je baby op vakantie of een dagje naar de kinderboerderij is natuurlijk hartstikke leuk, maar pas op voor de zon, zelfs in het vroege voorjaar. Weet je wel welke zonbescherming je baby nodig heeft? En hoe bereid je een zonnig dagje weg voor? Lees hier hoe je verantwoord op stap gaat met je baby.

Bescherming tegen de zon

Je baby’s huid is enorm kwetsbaar. De zweetklieren zijn nog niet helemaal ontwikkeld en de huid is dunner dan die van jou. Daardoor is je baby in staat om zichzelf maar vijf tot tien minuten te beschermen tegen de zon. Nog belangrijker dus dat jij voor goede zonbescherming zorgt. Smeer een half uur voordat je op pad gaat, je baby in met een hoge factor, minimaal factor 30. Denk vooral aan de gevoelige plekjes zoals de nek, schouders, neus en oren. Herhaal dit elk anderhalf uur.

Goede voorbereiding, halve werk

Als je samen met je baby op pad gaat, is een goede voorbereiding essentieel. Zorg dat je alles bij je hebt wat je onderweg nodig kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

  • Neem naast je standaard luiertas, voldoende kinderzonnebrand mee.
  • Zorg voor voldoende drinken als je op pad gaat. Als je borstvoeding geeft, heeft je baby geen extra water nodig omdat moedermelk de vochttekorten aanvult. Maar kinderen die geen borstvoeding meer krijgen, kunnen wel wat extra water gebruiken.
  • Met warm weer is een fris fruithapje meenemen een goed idee. Vergeet ook niet je baby extra borstvoeding of flesvoeding te geven wanneer hij hierom vraagt. Hij weet tenslotte het beste wanneer hij dorst heeft.
  • Zorg dat je kinderwagen uitgerust is met een goede parasol en neem altijd voor de zekerheid een zonnehoedje mee. Let erop dat je de kinderwagen niet een tijd pal in de zon zet, dit is op warme dagen veel te heet voor je baby. Zoek een plekje in de schaduw.
  • Kleed je kind niet te warm. Zweet je kind? Of voelt zijn nek klam? Doe hem dan wat kleding uit of verwijder een dekentje.

Je baby en veiligheid

Baby’s onder de twaalf maanden zijn zo kwetsbaar dat ze eigenlijk niet voor langere tijd in de zon mogen. Maar je kunt moeilijk altijd binnen blijven. Het beste is om je kindje merendeel van de tijd in de schaduw te houden met een petje op. En ook in de schaduw moet je je baby insmeren met zonbescherming. Probeer in de zomer in ieder geval tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven, dan is de UV-straling het sterkst.

Je kind en veiligheid in het water

Als het lekker weer is, is er niets leuker dan met je baby te gaan zwemmen. Lekker naar het strand of naar een meertje. Maar tijdens zo’n dagje uit moet je ook extra op de veiligheid passen. En dan helemaal als je in de buurt van water verblijft – of met je baby in het water speelt. Wees altijd extra alert en kijk uit voor eventuele stroming. Doe je kind altijd zwemvleugels om en verlies je kind niet uit het oog! Ook als je jonge kind een zwemdiploma heeft.

Toch verbrand?

Is je baby ondanks al je inspanning toch verbrand? Geen paniek. Houd hem de komende dagen uit de zon en smeer hem in met een verkoelende aftersun lotion. Ook als je baby niet verbrand is, is dit aan te raden. Als hij last heeft van warmte-uitslag kun je de huid verkoelen met een natte washand of plakjes komkommer. Doe hem ook in een lauw bad, dep de huid daarna voorzichtig droog en zorg voor loszittende kleding. Op die manier heeft je baby het minste last van zijn verbrande huid.

Meer lezen over zon en zonbescherming?

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over zonbescherming voor je baby
Sluiten