Zwangerschapskalender: het 1e trimester

Redactie 29 nov 2017 Kalenders

9 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Je baby heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan zijn botten. Dus ook aan de botstructuur van zijn gezichtje. In zijn kaakjes beginnen nu twintig kiemen te ontstaan waar de melktandjes uit voort komen. Je moet nog even geduld hebben voor je die tandjes ziet. Gemiddeld krijgt een baby pas tandjes als hij zes maanden oud is. Toch zijn er baby’s die geboren worden met ‘witte puntjes’ in het midden van hun onderkaak. Dit zijn de eerste puntjes van de melktandjes. Je baby is nu drie centimeter.

Jouw lichaam

Je kunt aan je decolleté al goed zien dat je borsten zich klaarmaken voor de borstvoeding. Je borsten zijn niet alleen veel groter, maar ook mooi rond. Ook je tepel en tepelhof veranderen. Het tepelhof wordt in verhouding veel groter en donkerder. Soms bijna zwart. De tepels worden in de komende weken nog veel gevoeliger.

Ben je heel moe?

Het groeien van de baarmoeder en je baby vraagt veel van je lichaam. Je kunt door een intense moeheid overvallen worden. Het lijkt alsof je ogen letterlijk dichtvallen. Het is bijna een dooddoener, maar ook dit hoort erbij en is heel normaal. Je maakt het voor jezelf het gemakkelijkst wanneer je accepteert dat je nu niet meer hetzelfde kunt doen als voor de zwangerschap. Je hebt meer rust nodig.

36 jaar of ouder

Als je 36 jaar of ouder bent, heb je een grotere kans op een baby met erfelijke afwijkingen. Veel van deze afwijkingen kunnen in een vroeg stadium ontdekt worden met een vlokkentest. Deze test vindt plaats tussen de tiende en veertiende week van je zwangerschap. Maak daarom nu al een afspraak voor een vlokkentest als je 36 jaar of ouder bent.

Praat mee over zwangerschap op het Mamaforum

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 1e trimester
Sluiten