Zwangerschapskalender: het 1e trimester

Redactie 29 nov 2017 Kalenders

10 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Deze week gebeurt er veel in het buikje van je baby. De ingewanden zoals lever, maag, nieren en hersenen ontwikkelingen zich sneller en gaan werken. De schedel van je baby is nog steeds transparant. Als je in je buik kon kijken, zou je zijn hersentjes kunnen zien. Je baby is bezig met een heuse groeispurt en groeit zo’n twee centimeter per week! Zijn hartje klopt volop. Het hartje van een ongeboren baby klopt veel sneller dan ons hart doet. Wel zo’n 150 slagen per minuut. Je baby is nu 4,5 centimeter lang.

De verloskundige

Aan het einde van de eerste drie maanden, ga je als het goed is voor het eerst op bezoek bij de verloskundige. Dit is weer zo’n mijlpaal in de zwangerschap. De verloskundige heeft grofweg drie taken in de zwangerschap:

  • Doordat zij iedere keer naar het hartje van je baby luistert, voelt hoe de baarmoeder groeit en hoe het kindje in de buik ligt, kan zij in een vroeg stadium afwijkingen ten opzichte van de normale groei opsporen.
  • De verloskundige is ook dé persoon om je verhaal bij kwijt te kunnen. Ze begrijpt dat je 1001 vragen in je hoofd hebt en dat je soms over de kleinste dingen twijfelt.
  • Natuurlijk is de verloskundige er om de bevalling te begeleiden. Meestal is daar ook iemand van de kraamzorg bij aanwezig.

Dit gebeurt er bij het eerste onderzoek:

  • Je wordt gemeten en gewogen
  • De bloeddruk wordt gemeten
  • Er wordt bloed afgenomen
  • Je verloskundige luistert naar het hartje. Dit geluid klinkt dan door de hele kamer. De eerste keer dat jij het leven in je hoort kloppen…

Praat mee over zwangerschap op het Mamaforum

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 1e trimester
Sluiten