Zwangerschapskalender: 1e trimester – week 1 tot 12

Redactie 29 nov 2017 Kalenders

12 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

De grootste ontwikkeling deze week zijn de reflexen. Binnenkort zullen de vingertjes van je baby zich spreiden, z’n teentjes zullen af en toe naar binnen krullen en de oogspieren zullen gaan bewegen. Ook ontwikkelt je baby zijn stembanden en zijn gezichtje wordt nog mooier. Hij heeft zijn oogjes dag en nacht dicht. Achter zijn oogleden verschijnt een donkere vlek. Dit wordt later de pupil. Je baby is nu zo’n 7 centimeter.

Jouw lichaam

Als je rond de twaalf weken zwanger bent, zie je misschien blauwe, opgezwollen aderen rond de tepel komen. Het lijkt alsof je borsten in marmer veranderen. Schrik niet! Ook dit hoort erbij en gaat vanzelf weer over.

De magische grens

Je hebt de magische grens van 12 weken bereikt. Eén derde van de zwangerschap zit erop. Nog belangrijker is dat de kans op een miskraam nu aanmerkelijk kleiner is geworden. De meeste miskramen vinden namelijk plaats tussen de achtste en elfde week van de zwangerschap. Gefeliciteerd! Tijd om van de daken te schreeuwen dat je zwanger bent! Ook leuk: sluit je aan bij een online geboorteclub en beleef je zwangerschap samen met mama’s die in dezelfde maand zijn uitgerekend.

Gezond eten is belangrijk

Gezond eten is gezond groeien, dat weten we allemaal. Zwangere vrouwen voelen het meteen als ze een tekort aan een vitamine of mineraal hebben. Als je zo’n drie maanden zwanger bent, merk je deze tekorten het duidelijkst. Je voelt je zwak, duizelig of krijgt een onverklaarbare drang naar fruit. Luister naar je lichaam. De beste manier om een tekort te voorkomen, is gevarieerd en gezond eten.

Praat mee over zwangerschap op het Mamaforum

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: 1e trimester – week 1 tot 12
Sluiten