Zwangerschapskalender: het 1e trimester

Redactie 29 nov 2017 Kalenders

2 weken zwanger

Jouw lichaam

In de tweede week van je zwangerschap zul je aan de buitenkant nog niet veel zien. Hoewel er aan de binnenkant veel gebeurt, namelijk de bevruchting van de eicel. De rijpe eicel ‘springt’ als het ware uit de eierstok en zweeft naar de eileider. De eicel wacht nu op de bevruchting. Soms zijn er al zaadcellen aanwezig in de eileider omdat je al vóór de eisprong gevreeën hebt. De bevruchting zal dan snel plaats vinden.

Het kan ook zo zijn dat de eicel eerder in de eileider aanwezig is dan de zaadcellen. In dat geval wacht de eicel rustig af op een eventuele bevruchting.

Jongetje of meisje

Wist je dat zaadcellen met het Y chromosoom (die dus later jongetjes worden) sneller ‘zwemmen’ dan zaadcellen met het X chromosoom (die dus later meisjes worden)? Als je dus wacht met vrijen tot vlak voor de eisprong, maak je meer kans op een jongetje. Als je in het begin van de cyclus vrijt en niet meer na de tiende dag, heb je meer kans op een meisje.

Een tweeling

Soms komt het voor dat je lichaam niet één, maar twee rijpe eicellen heeft. Deze eicellen kunnen allebei bevrucht worden. Je raadt het al: dan heb je kans op een tweeling. Je spreekt dan over een twee-eiige tweeling. Het kan ook zo zijn dat er in jouw lichaam maar één rijpe eicel is, maar dat deze zich na de bevruchting in tweeën splits. Je krijgt dan een eeneiige tweeling.

Genetisch materiaal

Ieder mens heeft 23 chromosoomparen. Dit is onze genetische basis. Op het moment dat de eicel bevrucht wordt door de zaadcel ligt het genetisch materiaal vast, dus ook het geslacht van je baby. Eigenlijk bepaalt de zaadcel, en dus de man, of jullie een jongetje of een meisje krijgen. Een eicel geeft namelijk altijd het X chromosoom door. Een zaadcel kan óf het X óf het Y chromosoom bevatten. Als de zaadcel het X chromosoom bevat, wordt je baby een meisje. Geeft de zaadcel het Y chromosoom door, dan krijg je een jongetje.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 1e trimester
Sluiten