Zwangerschapskalender: het 1e trimester

Redactie 29 nov 2017 Kalenders

3 weken zwanger

Jouw lichaam

ALs je drie weken zwanger bent, is het nog te vroeg om een test te doen, maar als je al een tijdje probeert zwanger te worden, kun je misschien niet wachten.  Als je één dag overtijd bent, kun je een test doen. Als je goed op je lichaam let, kun je in de derde week al wel het één en ander opmerken aan je lichaam.

  • Gevoelige borsten. Veel vrouwen krijgen in deze week opeens last van hun borsten. Ze jeuken en voelen branderig aan. Dit kan een zwangerschapssymptoom zijn. Vraag jezelf af of je dit al weleens eerder hebt meegemaakt. Zo niet? Dan kan dat betekenen dat je zwanger bent.
  • Misselijkheid. Op het moment dat je uit bed komt, voel je je maaginhoud naar boven komen. Ga voor jezelf na of je dit vaker hebt of dat je onder spanning staat. Zo niet? Dan is misselijkheid een duidelijk zwangerschapsteken.

De bevruchtte eicel

De eicel en de zaadcel zijn in de derde week van de zwangerschap met elkaar versmolten. De cellen beginnen zich te delen en zijn op weg naar de baarmoeder. Zodra de bevruchtte eicel hier is aangekomen, verandert de samenstelling van de slijmprop in de baarmoederhals zodat deze ondoordringbaar wordt en het vruchtje goed beschermd wordt. Schrik niet als je deze week een beetje bloed verliest, door de innesteling kan er een klein bloedvaatje scheuren. Als dit niet gepaard gaat met zware kramp en het bloeden niet hevig is, is er niets aan de hand.

Aanmaak van HCG hormoon

Als je zwanger bent, maakt je lichaam het HCG-hormoon. Dit is van invloed op je lichaam en je psycheDit HCG hormoon is verantwoordelijk voor al je zwangerschapskwaaltjes en stemmingswisselingen in het eerste en een stukje van het tweede trimester van je zwangerschap. Daarna wordt er in je lichaam ruimte gemaakt voor het hormoon progesteron.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 1e trimester
Sluiten