Zwangerschapskalender: het 3e trimester

35 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Je baby ligt inmiddels meestal met zijn hoofdje naar beneden. De laatste groeispurt is volop bezig. Je baby is helemaal ‘klaar’. Alleen zijn hersentjes zijn nog druk bezig met een ontwikkelingssprong. Maar dat gaat zelfs nog door tot ver na de bevalling. Hij is nu al 43,5 centimeter lang en weegt 2500 gram.

Je baby draaien

Het kan zijn dat je baby niet met zijn achterhoofdje naar beneden ligt. Hij ligt dan bijvoorbeeld met zijn voetjes of billetjes naar beneden. De verloskundige zal dan deze week proberen om je baby te keren in de buik. Of je doorverwijzen naar het ziekenhuis. Tijdens deze ingreep zal de verloskundige of de gynaecoloog je vragen te gaan liggen met je knieën omhoog. Uitwendig pakt hij of zij de baby ‘op’ en keert je baby zodat hij met zijn hoofdje naar beneden ligt. Eigenlijk wordt je baby als het ware geholpen met het maken van een koprol. Deze handeling is voor jou niet altijd prettig, maar wordt vaak niet als pijnlijk ervaren. In ongeveer de helft van de gevallen is draaien een succes.

Indalen

Als je baby eenmaal met zijn hoofdje in de bekkenholte ligt, zal hij daarna nog dieper zakken. Zijn hoofdje zit dan ‘vast’ achter het schaambeen. Dit noem je indalen. De verloskundige zal je vertellen wanneer je baby’s hoofdje is ingedaald. Sommige vrouwen voelen dit zelf. Dit merken ze bijvoorbeeld als ze op de fiets zitten. De bevalling komt nu steeds dichter bij! Leef er samen naar toe en vraag advies op ons forum.

35 weken zwanger: jouw lichaam

Je baby wordt steeds groter en zwaarder. Iedere keer, dat je gewogen wordt bij de verloskundige, merk je dat je baby met de dag groeit. Door zijn toenemende gewicht ‘zakt’ hij steeds meer naar beneden. Zijn hoofdje past precies in de bekkenholte. En dat voel je. Net als in het begin van de zwangerschap vult hij nu de ruimte waar normaal de blaas zit. Je blaas schuift een stukje op en heeft dus wat minder ruimte. Resultaat: je zult vaker naar de wc moeten. Je zult ook regelmatig te maken krijgen met harde buiken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 3e trimester
Sluiten