Zwangerschapskalender: het 3e trimester

37 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Je baby groeit en groeit maar door. Hij heeft zijn oogjes open als hij wakker is, en zijn oogjes dicht als hij slaapt. Hij duimt, hij heeft de hik, hij schopt als hij boos is, hij reageert als hij schrikt, hij wordt rustig van je stem… De lijst gaat maar door en door. Een echte volmaakte baby van 46,5 centimeter en 3100 gram!

37 weken zwanger: jouw lichaam

Vanaf nu zou je mogen bevallen. Een ding weet je zeker: je baby heeft het goed gehad in de buik. Je hebt een ‘voldragen’ baby in je buik. Bij ieder steekje in je buik denk je: Is dit het? Maak jezelf niet gek. Weeën voel je echt, daar hoef je niet aan te twijfelen.

De bevalling begint

Natuurlijk beginnen de weeën niet meteen heel heftig. Het begint met een klein steekje. Het kan echter nog uren duren voordat de kleine steekjes grotere weeën worden. Let daarom vooral op de frequentie van kleine steekjes. Komen ze regelmatig achter elkaar? Wordt de ‘pijn’ (want dat doet het in het begin echt niet!) steeds heftiger? Dan kan het goed zijn dat je baby komt. Ga naar huis en blijf vooral rustig. Probeer zo lang mogelijk gewoon door te lopen.

De placenta

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, weegt nu 500 gram, heeft een doorsnede van 20 centimeter en is 2,5 centimeter dik. Hij maakt steeds minder progesteron aan, en meer oestrogeen. Als je baby geboren is, zal de verloskundige je vragen nog een keer te persen. Zo komt de placenta uit de buik. De verloskundige bekijkt of de placenta intact is en of deze mooi rood is. Ze kan hieraan aflezen of je baby het goed heeft gehad in de buik.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 3e trimester
Sluiten