Zwangerschapskalender: het 3e trimester

39 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Je baby is klaar om de wereld te verwelkomen! Hij is nu ongeveer 49 centimeter en weegt 3300 gram. De ruimte die je baby heeft is nu klein, daardoor zul je bijna iedere beweging voelen.

39 weken zwanger: jouw lichaam

Je lijf is er helemaal klaar voor. Ieder moment kan de bevalling beginnen. Hoe een bevalling loopt, kun je nooit van te voren weten. Wel weten we dat ontspannen het grote toverwoord is, voor een zo makkelijk mogelijke bevalling. Dat klinkt misschien wat gek, ontspannen terwijl er zoiets groots, spannends en pijnlijks gebeurt…

De pijn van de bevalling

Bevallen gaat nooit zonder pijn. Maar laat je niet gek maken. Bedenk je dat vrouwen al sinds het ontstaan van de mensheid bevallen. Ons lichaam is zo gemaakt dat het kan. Heb vertrouwen in je eigen lichaam als je zwanger bent. Je lichaam geeft ons bij een bevalling ook een grote dosis natuurlijke verdovende middelen. Bovendien werkt je psyche ook mee. Deze zorgt ervoor dat je de pijn snel weer vergeet. En als het echt zo verschrikkelijk is, waarom beginnen er dan nog vrouwen aan een tweede, derde of vierde kindje?

Bevallingstrucs:

  • Zorg dat je het niet koud krijgt tijdens de ontsluiting. Warme sokken, drie paar over elkaar. Een warme trui en een lekkere slobberbroek.
  • Drink genoeg. Bouillon sterkt ook nog eens aan.
  • Denk de hele tijd: Ik kan het. En dat is waar, je kunt het!
  • Bedenk je dat iedere wee ook weer eindigt.
  • Doe wat je op dat moment wilt doen. Schreeuw als je wilt schreeuwen. Giebel als je wilt giebelen. Vloek als je wilt vloeken. Niet zo netjes, maar met een bevalling mag alles. Als jij je er maar goed bij voelt.
  • Onthoud: jij bent de baas over de bevalling. Als iemand je irriteert, zeg dat dan. Ook al is het de verloskundige, de kraamverzorgster of je partner. Iedereen zal er begrip voor hebben.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 3e trimester
Sluiten