Zwangerschapskalender: het 3e trimester

28 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Een nieuwe mijlpaal is bereikt, je begint aan het laatste trimester van je zwangerschap. Je baby kan nu al knipperen met z’n ogen, ook het zicht wordt beter ontwikkeld. Ook de hersenen ontwikkelen vol op door en je baby krijgt meer vet om te overleven buiten de baarmoeder. Je baby is nu 35 centimeter en 900 gram en jij bent 28 weken zwanger.

28 weken zwanger: jouw lichaam

Je doet er verstandig aan om in je derde trimester minimaal een keer per week vette vis eten. Deze bevat cervonzuur dat je baby nodig heeft om zijn hersenen te ontwikkelen. Je baby’s hersenen ontwikkelen zich het hardst in de laatste maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte. Bovendien bevat vis ook ijzer dat goed is om bloedarmoede te voorkomen. Let wel op met welke vis je eet, vacuümverpakte gerookte zalm is bijvoorbeeld een don’t, deze kan de listeria bacterie bevatten. Dit kan gevaarlijk zijn als je zwanger bent.

Bezoek aan de verloskundige

Vanaf nu ga je om de drie weken naar de verloskundige. Zij gaat je nu steeds meer en intensiever in de gaten houden. Je zwangerschap vordert immers al aardig. De verloskundige kijkt naar de groei van de baarmoeder en naar de ligging en groei van de baby.

Zwangerschapsstreep

Het kan zijn dat je opeens een donkere streep vanaf je navel recht naar beneden ziet lopen. Dit is een opeenhoping van pigment. De streep verdwijnt vanzelf na de bevalling. Alleen maar iets om heel erg te waarderen als je zwanger bent!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 3e trimester
Sluiten