Zwangerschapskalender: het 3e trimester

29 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Deze week vormt je baby steeds meer onderhuids vet. Zijn huidje zal niet meer zo rimpelig zijn. Het babyvetlaagje is nu in de maak. Hij verliest en gedeelte van het dons waarmee hij zijn lijfje had bedekt. Dit wordt gedeeltelijk vervangen door huidsmeer (vernix caseosa). In dit derde en laatste trimester heeft je baby de grootste behoefte aan voeding. Eet daarom zo gezond mogelijk, en zorg dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vooral eiwitten, vitamine C, ijzer, calcium en foliumzuur zijn belangrijk. Je baby is nu 36,5 centimeter lang en 1100 gram.

In dit artikel lees je meer over Vernix Caseosa.

29 weken zwanger: jouw lichaam

Veel vrouwen krijgen bij 29 weken zwanger ook last van pijn in de rug en/of het schaambeen. Dit is meestal bandenpijn of gewone rugpijn. Die pijn ontstaat vaak door een verkeerde houding. Een warm bad of kruik geeft verlichting. Doordat je baarmoeder steeds groter wordt, wordt ook de druk op je bloedvaten groter. Hierdoor kun je last krijgen van aambeien. En die kunnen behoorlijk zeer doen. Gelukkig zijn er genoeg zalfjes om de pijn te verzachten.

Bekijk de verloskamer in het ziekenhuis

Ga eens naar het ziekenhuis om de verloskamer te bekijken. Veel ziekenhuizen organiseren maandelijks een open dag, speciaal voor vrouwen die binnenkort in deze kamer hun baby krijgen. Doe dit ook als je hebt besloten om thuis te bevallen. Je weet immers nooit hoe het loopt.

Je baby kan nu al…

… hikken. Misschien heb je het al eens gevoeld: je buik komt opeens een beetje omhoog. Kort en heftig. Je baby heeft de hik.

… duimen. Soms stopt je baby zijn duimpje in de mond. Hij zuigt eraan. Sommige baby’s doen dit zo vaak en zo krachtig dat ze heuse blaren op hun duimpje hebben als ze geboren worden!

… iets pakken. Je baby pakt zijn navelstreng zelf beet en ‘speelt’ er een beetje mee. We weten dat het vastpakken van de navelstreng nu nog onbewust gaat. We weten echter niet of dat ‘spelen’ wel bewust gaat.

Lees ook: Deze Zwangerschapskalender per week!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het 3e trimester
Sluiten