Gezondheid 12 jul 2018 Redactie

Zwanger: 7x is het normaal dat…?

Nu je zwanger bent, vraag je je waarschijnlijk constant af: “Is dit normaal?” Bijvoorbeeld als je baby telkens de hik heeft in je buik of als je veel opvliegers hebt. 7x is het normaal dat… 

1. Mijn baby de hik heeft?

Het is niet gek als je baby de hik heeft in je buik. Hoe langer je zwanger bent, hoe sterker je dit zal voelen. Het is een heel normaal fenomeen en het komt ook vaak voor bij pasgeboren baby’s. 

2. Er melk uit mijn borsten lekt?

Dat er melk uit je borsten lekt, is niet vreemd. Dit gebeurt vooral in het derde semester. Zoogkompressen zijn een uitkomst, want dan kun je de melk opvangen. Het ziet er overigens niet uit als melk: het is een beetje geel en dik. 

3. Ik diarree heb?

Het is heel normaal als je diarree of last van verstopping hebt tijdens je zwangerschap. Heb je toch het gevoel dat het heel heftig is of heel lang aanhoudt? Bel dan de dokter. Maar in de meeste gevallen is er niets aan de hand. Even doorbijten dus!

Tip! Heb je erg last van verstopping, oftewel obstipatie? Lees er meer over » 

4. Ik geen enorme trek heb of juist wel?

Er is eigenlijk geen duidelijke oorzaak waarom sommige vrouwen trek hebben in bepaald voedsel tijdens hun zwangerschap. En voor hetzelfde geldt dus ook dat er geen bekende oorzaak is waarom sommigen dat niet hebben! De ene vrouw is er gevoeliger voor dan de ander, dus maak je niet druk.

Tip! Als je zwanger bent, mag je niet zomaar alles eten. Je moet er goed op letten dat je vlees niet meer rauw is, bijvoorbeeld. Deze 8 dingen mag je niet eten als je zwanger bent » 

5. Ik bijna geen groentes binnen kan krijgen?

Veel zwangere vrouwen hebben hier in hun eerste trimester last van. Dit komt door de sterke smaak van groentes waar je lichaam tijdens een zwangerschap slecht tegen kan. Krijg je bijna geen groentes binnen? Drink dan smoothies met groente of eet extra fruit. 

6. Ik veel last heb van opvliegers?

Je kan je hormonen de schuld geven van je opvliegers. Je lichaam is natuurlijk hard aan het werk met het maken van een klein mensje dus dat vergt wel wat energie!

7. Ik er helemaal niet zwanger uit zie?

Als je voor het eerst zwanger bent, zie je er vaak nog niet snel zwanger uit. Dit komt omdat je spieren nog niet zijn opgerekt tijdens een vorige zwangerschap. De meeste vrouwen zien er tussen hun 12e en 18e week pas écht zwanger uit. 

Tip! De één krijgt tijdens de zwangerschap een bollere buik dan de ander. Soms kun je daar best onzeker van worden. Waar zit het verschil? Lees dan ‘dunne versus dikke buik’ »

Ontvang de best gelezen artikelen in je inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over de zwangerschap, bevalling en de verzorging van de baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwanger: 7x is het normaal dat…?
Sluiten