Centering Pregnancy: je check-up in een groep tijdens jouw zwangerschap?

Centering Pregnancy, een nieuwe vorm van prenatale zorg, richt zich op groepsbijeenkomsten in plaats van één-op-één afspraken met de verloskundige. Dat is toch helemaal niet handig, zou je denken? Toch wordt het steeds populairder. En dat is niet zo gek, want er zitten veel voordelen aan.

Het fenomeen Centering Parenting en Centering Pregnancy is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In de eerste instantie was deze vorm van begeleiding en zorg bedoeld voor moeders in achterstandssituaties. Maar de resultaten waren zo positief dat steeds meer praktijken het begonnen aan te bieden. Ook in Nederland richten steeds meer verloskundigenpraktijken op deze vorm van zorg. En de (aanstaande) moeders die meedoen aan deze groepssessies, zijn razend enthousiast.

Wat is Centering Pregnancy precies?

In plaats van de standaard één-op-één controle van 15 minuten, kies je bij Centering Pregnancy voor groepssessies van 2 uur. In zo’n groepssessie komen 8 tot 12 zwangere vrouwen bij elkaar. De aanstaande moeders zijn ongeveer allemaal even ver in hun zwangerschap. Er is een vaste verloskundige en een begeleider aanwezig. Er zijn in totaal 10 bijeenkomsten: 9 tijdens de zwangerschap, en 1 na de bevalling. Tijdens de bijeenkomst wordt je bloeddruk en de groei van je kindje bekeken, maar is er ook tijd voor voorlichting en vragen. Centering Parenting zijn de consultatiebureau-sessies die je na de bevalling hebt, maar dan in groepsvorm.

De eerste 39 minuten: individuele controles

Tijdens het eerste half uur van Centering Pregnancy worden de controles uitgevoerd. Je controleert je eigen bloeddruk en gewicht. Dit noteer je in je dossier. Apart van de groep wordt het uitwendige zwangerschapsonderzoek uitgevoerd. De verloskundige kijkt naar je buik en luistert naar het hartje.

Deel 2: het groepsgesprek

Na de eerste 30 minuten is het tijd voor het tweede deel van de sessie. Er worden onderwerpen besproken die passen bij de fase van je zwangerschap. Gezonde voeding, manieren om tot rust te komen, zwangerschapskwaaltjes, testen, de bevalling en de kraamperiode worden onder andere besproken.

De voordelen van groepssessies

Er zijn veel voordelen van Centering Pregnancy. Je hebt veel meer tijd voor vragen en informatie. Een reguliere één-op-één controle duurt slechts 15 minuten. Bij Centering Pregnancy is er 1,5 uur de tijd om onderwerpen te bespreken. Daarnaast werkt het ook ondersteunend om informatie uit te wisselen met andere zwangere vrouwen. Je kunt ideeën opdoen, tips uitwisselen en ervaringen delen. In dezelfde positie zitten als anderen geeft verbinding, herkenning en geruststelling. Er ontstaat hierdoor een fijn groepsgevoel. Internationaal is er al veel onderzoek gedaan naar de voordelen van Centering Pregnancy.

Moeders die aan Centering Pregnancy doen:
Stoppen vaker met roken
Hebben een gezondere levensstijl
Hebben een betere mentale gezondheid

De nadelen

In een groepje zitten met wildvreemden en sociaal doen, je moet er misschien niet zo snel aan denken. Misschien ben je bang dat je je niet op je gemak voelt. Als je verlegen bent, de kat uit de boom kijkt en het moeilijk vindt om in een groep te praten, is Centering Pregnancy misschien niet helemaal jouw ding. Maar onthoud dat het gevoel van herkenning en veiligheid moet groeien. De begeleiders zijn daarnaast getraind om in groepen te werken, en stimuleren iedereen om mee te doen.

Aparte zorg

De intake, de echo’s en de wekelijkse controles vanaf week 36 worden nog steeds apart gedaan. In de meeste gevallen kun je altijd kiezen om terug te gaan naar één-op-één controles, als je Centering Pregnancy toch niets vindt.

Op deze website kun je kijken of er een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt is die Centering Pregnancy of Centering Parenting aanbiedt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Centering Pregnancy: je check-up in een groep tijdens jouw zwangerschap?
Sluiten